Ранкове і денне засідання 5 червня

На початку ранкового засідання Верховна Рада розглянула чотири законопроекти, які стосуються захисту прав мешканців гуртожитків. Зокрема, Михайло Сирота представив законопроект про внесення змін до Закону «Про приватизацію державного житлового фонду» (реєстр. №1199), який передбачає приватизацію кімнат у гуртожитках. Щоправда, звернувши увагу на необхідність захисту прав громадян стосовно приватизації кімнат в гуртожитках, він запропонував взяти за основу аналогічний законопроект народного депутата Анатолія Матвієнка та під час підготовки до другого читання об’єднати їх в один документ. Тож далі свій законопроект (реєстр. №1240) представив Анатолій Матвієнко. Він наголосив, що в даному випадку йдеться про захист прав людей, які «вже постаріли в цих гуртожитках». Після обговорення 420 народних депутатів проголосували за взяття цього документа за основу.

Далі Верховна Рада розглянула законопроект «Про введення мораторію на відчуження гуртожитків» (реєстр. № 1385). За словами автора законопроекту Миколи Деркача, після того, як у Верховній Раді було зареєстровано проект закону стосовно приватизації кімнат у гуртожитках, деякі керівники органів місцевого самоврядування, підприємств та установ різних форм власності прискорили процес виселення мешканців гуртожитків з метою їх подальшого перепрофілювання. Саме тому вкрай необхідно негайно запровадити мораторій на відчуження гуртожитків. Щоправда, він також запропонував взяти за основу аналогічний законопроект свого колеги Олександра Попова «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (реєстр. №2009). Тож далі свій законопроект представив О. Попов, який, нагадавши конституційні норми стосовно прав громадян на житло, зазначив, що його законопроект покликаний комплексно врегулювати правові, майнові, економічні, організаційні питання та відповідні правовідносини стосовно реалізації малозабезпеченими громадянами конституційного права на житло, які тривалий час на законних підставах проживають у малосімейних чи робітничих гуртожитках та не спроможні власними силами придбати чи побудувати власне житло. Під час обговорення Олег Зарубінський наголосив, що це питання потрібно вирішувати негайно, оскільки «кожен день життя мільйонів людей висить на волосині», адже їх намагаються виселити, а гуртожитки перепрофілювати. Після цього законопроект О. Попова 425 голосами було прийнято за основу. Верховна Рада дала протокольне доручення, щоб під час підготовки до другого читання законопроекти, які стосуються проблем гуртожитків, було об’єднано в один документ.

Затим народні депутати проголосували за утворення тимчасової слідчої комісії для з’ясування причин встановлення необгрунтовано високих цін на житло в Києві, інших містах України, а також невиконання забудовниками зобов’язань за договорами про інвестування в житлове будівництво. За словами одного з ініціаторів утворення ТСК Оксани Білозір («НУ—НС»), сьогодні за економічно обгрунтованої собівартості будівництва житла у Києві в 2,5—5 тисяч грн. за кв. м, його середня реалізаційна ціна становить 8—12 тисяч грн. за кв. м.

Після оголошеної на вимогу фракції «НУ—НС» і БЮТ перерви, під час якої коаліція обговорювала кадрові питання, Андрій Портнов (БЮТ) повідомив, що він знімає свою кандидатуру на посаду голови Фонду держмайна, оскільки в іншому разі «НУ—НС» відмовляється голосувати за звільнення з посади Валентини Семенюк. Щоправда, В’ячеслав Кириленко зазначив, що це «не «НУ—НС» зняв кандидатуру А. Портнова, а він сам зняв її своєю критикою на адресу Президента». Він закликав уряд внести на посаду голови Фонду держмайна нову кандидатуру.

Утім, А. Яценюк зазначив, що розгляд цього питання стримує недосягнення згоди всередині коаліції стосовно кандидатури на посаду голови Фонду держмайна. Тож тільки-но такої згоди буде досягнуто, Верховна Рада зможе викликати В. Семенюк для звіту перед народними депутатами. «Не виносьте сміття з хати, прийміть рішення в коаліції, і ми його негайно приймемо, бо тільки парламент почав нормально працювати, як ви підкидаєте поліно у вогонь», — звернувся А. Яценюк до представників коаліції.

Також А. Яценюк зазначив, що парламент не може оминути заяву Державної Думи Росії стосовно можливості розірвання великого українсько-російського договору. Він зазначив, що за останні вісім місяців Верховна Рада не ухвалила жодної різкої заяви стосовно українсько-російських відносин, і було б доцільно не ухвалювати і сьогодні жодних заяв. Однак парламент не може залишатися осторонь цього питання, а крім того, законодавство та Регламент передбачають необхідність ухвалення заяви з цього приводу. Тому Голова Верховної Ради доручив голові профільного комітету Олегу Білорусу провести засідання із депутатами Державної Думи РФ та після цього внести на розгляд Верховної Ради проект заяви із зверненням до Президента та уряду України щодо виконання великого договору між Україною і Російською Федерацією та стосовно подальшої перспективи розвитку українсько-російських відносин. «Наша основна мета — налагодження стосунків, а не інспірування протистояння», — зазначив А. Яценюк.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив хвилину мовчання у зв’язку зі смерті народного депутата Івана Герасимова.

Народні обранці привітали з днем народження Петра Цибенка.

Також учора народні депутати утворили низку тимчасових слідчих комісій Верховної Ради: ТСК з питань з’ясування обставин порушення Конституції та законодавства Севастопольською міськдержадміністрацією та Севастопольською міськрадою, іншими органами влади в області земельних відносин, а також численних службових зловживань та розкрадання державних коштів при виконанні робіт за програмою соціально-економічного розвитку Севастополя; ТСК з розслідування обставин будівництва металургійного заводу в Білоцерківському районі Київської області та можливої шкоди, якої може бути завдано довкіллю; ТСК з розслідування причин смерті 17-річного підлітка у Краматорську Донецької області і масових ускладнень після проведення вакцинації проти кору та краснухи; ТСК з питань розслідування фактів порушення Тернопільською міськрадою Конституції, Земельного кодексу, невиконання рішень судів при відведенні та передачі у користування земельних ділянок, інших зловживань під час розпорядження об’єктами комунальної власності.

На снимке: Адам Мартинюк, Олександр Кузьмук, Петро Симоненко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.