Зрівнялівки при виплаті пенсій не повинно бути, їх розміри мають бути достойними і відповідати трудовому внеску кожного громадянина України. Такий головний лейтмотив розмови під час «круглого столу» на тему: «Шляхи подальшого вдосконалення пенсійної реформи в Україні», який відбувся на Волині. Його ініціаторами стали Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Пенсійний фонд, Міністерство праці та соціальної політики, Міністерство економіки, Рада ветеранів, Федерація профспілок України.

Голова Комітету Верховної Ради України в справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич, зокрема, відзначив:

— На жаль, за останні роки темпи пенсійного реформування суттєво сповільнилися. Політична домінанта, яка існує в суспільстві, спрацювала на негатив у пенсійній реформі. Робота Пенсійного фонду, самої системи реформування була заблокована відповідними політичними діями. І на початок 2008 року 90 відсотків пенсіонерів отримували мінімальну пенсію. Фактично вони мали пенсійну виплату, а не пенсію. Адже вона не залежала від заробітної плати і стажу роботи. Із задоволенням хочу сказати, що саме в 2008 році уряд уперше серйозно подивився на пенсію з точки зору її залежності від стажу роботи і заробітної плати. Це відчули на собі 13,1 мільйона осіб, яким були перераховані пенсії. Більш як на 60 відсотків було підвищено мінімальну пенсійну виплату. Варто відзначити, що в 2,7 разу збільшилася кількість пенсіонерів, розмір пенсій яких перевищує півтори тисячі гривень, у 2,2 разу зросла кількість одержувачів пенсій в розмірі від тисячі до півтора тисяч гривень, в 1,4 разу збільшилося число осіб, чия пенсія становить від 500 до тисячі гривень, і водночас у 6,6 разу зменшилась чисельність пенсіонерів, які отримують пенсію близько 400 гривень.

Багато уваги було приділено стратегічним напрямам пенсійного реформування, подальшому виконанню закону про обов’язкове державне пенсійне страхування. Йшлося також про запровадження в майбутньому накопичувальної системи формування Пенсійного фонду, діяльність недержавних пенсійних фондів.

Голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний у своєму виступі зупинився на проблемних питаннях, які призводять до втрат пенсійного бюджету. Зокрема, стосовно виплат зарплат у так званих конвертах, заборгованості перед Пенсійним фондом підприємств, проти яких порушено справи про банкрутство, недоліків законодавства щодо сплати пенсійних платежів малим і середнім бізнесом.

За підсумками роботи «круглого столу» будуть підготовлені рекомендації уряду, які дозволять прискорити реформування пенсійної системи України.

Волинська область.

На знімку (зліва направо): начальник головного управління Пенсійного фонду України Петро Філіпчук, голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний, головний спеціаліст Волинської облдержадміністрації Мирон Козак.

Фото автора.