Сьогодні у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання «Про хід виконання в Україні Європейської соціальної хартії (переглянутої)», зініційовані Комітетом з питань соціальної політики та праці.

Європейська соціальна хартія є одним із основних документів Ради Європи у сфері захисту прав людини разом із Європейською конвенцією про захист прав людини та основних свобод. Конвенція захищає громадянські та політичні права, а хартія присвячена захисту соціальних та економічних прав трудящих. Ратифікація Європейської соціальної хартії (переглянутої), що відбулася в українському парламенті 14 вересня 2006 року, була одним із зобов’язань, узятих на себе Україною під час вступу до Ради Європи, а також при підписанні цього документа 7 травня 1999 року. Приєднання України до Європейської хартії мало на меті забезпечити надійні передумови реалізації прав та свобод громадян у всіх проявах, а також сприяти розвиткові національної політики у сфері соціального забезпечення відповідно до європейських норм і стандартів.

Усі положення хартії умовно розподілено на такі тематичні групи: 1) зайнятість, професійне навчання та рівні можливості; 2) охорона здоров’я, соціальне забезпечення та соціальний захист; 3) трудові права; 4) діти, сім’я, мігранти. Україна приєдналася до 27 статей та 74 пунктів хартії. Не ратифіковано три з дев’яти обов’язкових статей — про право на соціальне забезпечення (оскільки необхідно підготувати систему соціального забезпечення на такому рівні, який принаймні необхідний для ратифікації Європейського кодексу соціального забезпечення), про право на соціальну та медичну допомогу (оскільки необхідно застосовувати положення цієї статті на засадах рівності між своїми громадянами та громадянами інших сторін, що перебувають на законних підставах), а також про право трудящих-мігрантів і членів їхніх сімей на захист і допомогу (оскільки кожна країна передусім турбується про власних громадян). До 31 жовтня 2008 року наша держава має підготувати та подати першу доповідь стосовно статей другої групи відповідно до взятих на себе зобов’язань під час ратифікації.

«Дотримання норм і стандартів Європейської соціальної хартії (переглянутої) є однією з умов успішної реалізації європейських прагнень України і вимагає конструктивної співпраці уряду, Верховної Ради, центральних органів виконавчої влади, соціальних партнерів», — наголосив голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара.