Фізична особа-підприємець може здійснювати свою діяльність без печатки. Так, підприємець, що оподатковується за спрощеною системою, не зобов’язаний її мати. Водночас у деяких випадках наявність печатки є обов’язковою, зокрема, якщо фізична особа-підприємець є платником податку на додану вартість, то для оформлення податкових накладних їй потрібна печатка. Тому, починаючи підприємницьку діяльність, варто її отримати.

Замовити та виготовити печатку можна у штемпельно-граверній майстерні, що має відповідний дозвіл. Але для її замовлення необхідно отримати дозвіл органів Міністерства внутрішніх справ України. Порядок видачі дозволів на виготовлення печаток і штампів встановлено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 11 січня 1999 року №17.

Дозвіл на оформлення замовлення на виготовлення печатки фізичним особам-підприємцям видається міськрайорганами внутрішніх справ за місцем реєстрації фізичної особи. Для отримання зазначеного дозволу підприємцю потрібно подати до відповідного органу внутрішніх справ заяву. В заяві має бути зазначено кількість печаток та штампів, які передбачається виготовити; уперше чи ні виготовляються печатки та штампи (при виготовленні печаток не вперше зазначається підстава їх виготовлення); місце проживання; особа, відповідальна за отримання дозволу на виготовлення печаток і штампів, її прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані; прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані керівника або уповноваженої ним особи, що подає клопотання до органу внутрішніх справ, з якого часу на обійманій посаді; інформація про перереєстрацію особи (у разі такої), отримання дубліката свідоцтва про реєстрацію та з чим це пов’язано, існування непорозумінь щодо користування печатками і штампами (у разі відсутності таких даних це також відображається в заяві). До заяви додаються такі документи:

* нотаріально завірена копія свідоцтва про державну реєстрацію;

* зразки (ескізи) печаток, штампів — у двох примірниках, затверджені керівником (власником);

* копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи — платника податків.

Пам’ятайте, що органам внутрішніх справ для видачі дозволу на виготовлення початок і штампів забороняється вимагати від суб’єкта підприємницької діяльності додаткові документи, що не передбачені законодавством.

Протягом трьох робочих днів з дня одержання документів орган внутрішніх справ зобов’язаний видати дозвіл або надати письмову відмову із зазначенням причин, які обумовлюються законодавством України. Оформлений дозвіл видається громадянам або уповноваженим ними особам під розписку, після пред’явлення паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу.

Також на зворотному боці оригіналу свідоцтва про державну реєстрацію, який подається до органів внутрішніх справ при отриманні дозволу, ставиться штамп про видачу дозволу на право виготовлення певної кількості печаток і штампів, який засвідчується підписом працівника дозвільної системи і скріплюється печаткою, після цього документ повертається. Це підтверджує наявність у фізичної особи-підприємця печатки.

Необхідно відзначити, що у зв’язку з перейменуванням підприємств, а також спрацюванням печаток, штампів, оформлення замовлень здійснюється на загальних підставах.

Варто пам’ятати, якщо печатка або штамп були викрадені чи загублені, підприємець зобов’язаний вжити заходів задля їх розшуку та негайно повідомити про це органи внутрішніх справ. Дозвіл на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів замість викрадених, загублених також видається на загальних підставах після подання заяви про крадіжку, втрату, а також після опублікування в пресі повідомлення про недійсність викрадених, загублених печаток і штампів.