Футбол. Завершився сьомий чемпіонат країни серед команд вищих навчальних закладів. Цим змаганням інформаційну підтримку надавав «Голос України». Про підсумки фінального турніру, котрий відбувся на стадіоні ФК «Княжа» у Щасливому ми вже оперативно повідомляли.

Нагадаємо, що новим університетським чемпіоном України стала команда Зооветеринарної академії з Харкова. У вирішальному матчі вона здолала (основний час — 0:0, пенальті — 4:3) попереднього переможця — колектив «Факел-ІФНТУНГ» (Івано-Франківськ).

У складі харків’ян грали: Мирослав Лутай, Олександр Сінченко, Роман Білан, Олександр Ломович, Сергій Новиченко, Василь Бурлака, Віталій Лебідь, Сергій Комісаров, Дмитро Лебідь, Роман Давітадзе, Денис Батухтін, Олег Мурга, Микола Лебідь, Андрій Бойко, Валерій Бойко, Валерій Субота, Аркадій Закамський, Євген Лук’янов, Віталій Басанець.

До переможної гавані цей колектив привели тренер Василь Лященко і його асистент Вадим Яковенко. Але чи не найголовніша заслуга у цьому успіхові ректора академії Валерія Головка.

Ходять легенди про те, як піклується про футбольну команду Національного технічного університету нафти і газу з Івано-Франківська його ректор Євстахій Крижанівський. Цей колектив відомий чемпіонськими амбіціями. Сподіватимемося, що він їх не позбудеться й надалі. Багато роблять керівники інших вузів: МАУП (бронзовий призер чемпіонату) — Георгій Щокін, Бережанського агротехнічного інституту (четверте місце в чемпіонаті) — Василь Павліський. Утім, теплих слів заслуговують ректори геть усіх вузів—учасників чемпіонату.

А його підсумки ми попросили прокоментувати президента Європейської футбольної студентської федерації, президента Всеукраїнської футбольної асоціації студентів, заслуженого тренера України Віталія ПИЛИПЕНКА (на знімку).

— У такому форматі провели вже два чемпіонати. І, гадаю, що ми — на вірному шляху. Добре працював апарат Студентської футбольної ліги України. І на першому етапі, коли шістнадцять команд, розподілених на дві групи, провели поєдинки вдома і на виїзді, було на що подивитись. Інтрига існувала весь час. І фінальна частина подарувала багато цікавого і захопливого. От лише церемонія завершення турніру була не така святкова, як хотілося б. Не зробили всього можливого, щоб чемпіони і призери надовго запам’ятали цей день. Можливо, і салют варто було організувати, і коло пошани, і шампанське відкоркувати. Але, як кажуть, вік живи, вік учись...

— Однак урочистості, як на мене, були достатніми. Найкращі виконавці отримали чудові спеціальні призи, медалі, подарунки...

— Залишаюся при своїй думці. Трохи недопрацювали і край. Наступні фінали неодмінно проводитимемо на базах вузів. Щоб студентів на трибунах було багато. Як минулого року в Івано-Франківську. І під час зимового студентського чемпіонату з футзалу в Черкасах. Виходить, досвід маємо і його використовуватимемо на повну потужність. А умови добрі є в Харкові, Одесі, Львові...

— У нас новий чемпіон і в цьому, либонь, є чимало позитивного?

— Безперечно. Харківська команда в сезон свого дебюту зіграла стабільно. А в фіналі «ветеринари» упевнено розібралися з суперниками. Особливо організовано і дисципліновано вони діяли у фінальному матчі. Тому і взяли гору над командою, де переважна більшість футболістів виступають на професіональному рівні — в першій лізі чемпіонату України за команду «Прикарпаття» (Івано-Франківськ). Але прикарпатці, як на мене, дещо переоцінили свої можливості. А коли, як кажуть, не клеїться, тоді виникають претензії до арбітрів тощо. Наш чемпіонат обслуговували молоді і здібні судді, чесні і справедливі. Вони на очах свого патрона — голови Комітету арбітрів ФФУ Віктора Дерда намагалися показати себе з найліпшого боку. Звичайно, були певні помилки, але вони, повірте, не впливали на результат.

Гадаю, команда Зооветеринарної академії з Харкова цілком заслужено виграла золоті медалі. І, сподіватимемося, гідно представлятиме Україну на чемпіонаті Європи серед університетів, який за місяць прийматиме Київ.

І наостанок скажу декілька слів ось про що. Відчувається, що у Харкові тепер відбувається піднесення футбольної справи. «Металіст» два роки поспіль виграє бронзові медалі чемпіонату країни. У вищій лізі місто представлено двома клубами. У першій лізі грає «Геліос». І ось студентський чемпіон країни тепер також має харківську прописку. Варто сказати, що велика заслуга в цьому першого заступника голови Харківської обласної держадміністрації, голови обласної федерації футболу Володимира Бабаєва. Не сумніваюся, що в харків’ян попереду нові великі перемоги...