Вечірнє засідання 3 червня

Парламентарії за скороченою процедурою розглянули проект змін до деяких законів з питань приватизації. Зі слів доповідача, першого заступника міністра економіки Анатолія Максюти, цей законопроект доповнює ухвалену Державну програму приватизації на 2008—2012 роки. Його підтримав Комітет з питань економічної політики, і парламент ухвалив проект закону за основу.

Пізніше розглянуто зміни до закону про військовий обов’язок і військову службу, який стосується градації категорій військових звань старшого офіцерського складу. Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко розповів, що законопроект вводить два додаткових звання старшого офіцерського складу: «бригадний генерал» для Збройних сил і «капітан-командор» для Військово-морських. Окрім того, документ має на меті розширити перелік категорій громадян, яких можна приймати за контрактом на військову службу. У своїх виступах більшість народних обранців цей законопроект підтримали і підтвердили це голосуванням — документ набрав 367 голосів.

У сесійній залі розглядався й інший законопроект, пов’язаний з реформуванням Збройних сил — зміни до державного бюджету на поточний рік та до деяких законодавчих актів, покликані пришвидшити перехід Збройних сил до комплектування військовослужбовцями за контрактом. Ними, зокрема, пропонується збільшити дохідну і видаткову частини державного бюджету на 1, 605 мільярда гривень, і майже всю цю суму спрямувати на вирішення завдань, пов’язаних із переходом армії та інших військових формувань на контрактну основу. Народні обранці віддали за документ 274 голоси, водночас ухваливши скоротити термін підготовки законопроекту до другого читання вдвічі.

Парламентарії також розглянули проект змін до тимчасового Регламенту Верховної Ради, які стосуються парламентської опозиції, її правового статусу тощо.