Він, нарешті, з’явився і в Кам’янці-Подільському. Раніше подільські митці, буваючи в інших краях, нарікали: чому владні мужі вперто не бажають запрошувати до міста творців-каменотесів, які б, попрацювавши тиждень на пленері, щоразу залишали для міста частину своїх робіт?

Генератор ідеї — митець Сергій Кляпетура. Він та його батько Іван доклали максимум старань, щоб наміри стали реальністю. Камінь (пісковик) надало підприємство «Подільський цемент». Автори ж використали ще й базальт, залізо, смальту, інші матеріали. Меценатом виступив Анатолій Ковальський, директор найстарішої подільської турфірми «Гала-Тур», виділивши ділянку під сад скульптур на дворищі свого «Гала-готелю». Відгукнулося чимало людей бізнесу, взяли на себе відповідальність за творення естетичного середовища міста.

Цілий тиждень тривав міжнародний скульптурний симпозіум «Petramanіa-2008», на який прибули визнані майстри Богдан Гладкий, Олексій Покусинський із Придністров’я, Річардас Шірвяліс та Сергій Радченко з Литви, Устим Федько з Києва, усього 15 митців. Камінь тесали двоє з мистецької династії Кляпетур та троє — Кліщів, останні на цей час покинули навіть своє улюблене ковальство. Дехто, як підприємець Славко Полятинчук, відомий герой масовки багатьох кінофільмів, що знімалися в Кам’янці, спробував себе в скульптурі вперше. Він залишив по собі «Сліди Petramanіі-2008» —дві чотирипалі підошви, одна з них — підкована. Отже, щастя посміхнулося скульптурному симпозіуму. Він вдався! Заступник міського голови Олег Демчук запевнив: місто готове прийняти і «Petramanіu-2009», і 2010, і так далі. А поки що перше місце дісталося Річардасу Шірвялісу (він з Укмерге, це місто-побратим Кам’янця). Друге — Дмитрові Якимчуку (Латвія), третє — Богдану Гладкому (Івано-Франківськ). А кам’яний «сад» залишився, і вабитиме до себе кам’янчан та численних гостей міста.

На знімку: лише «шматочок» саду.

Фото автора.