Ранкове засідання 3 червня

Учорашнє ранкове засідання розпочалося зі складання присяги народними депутатами та суддями Конституційного Суду. У сесійній залі були присутні Президент, Прем’єр-міністр та Голова Конституційного Суду.

11 народних обранців зайняли в сесійній залі місця своїх призначених на державні посади колег. Потім присягу склали призначені Президентом нові судді — Сергій Вдовиченко, Юрій Нікітін та Юрій Баулін. Затим парламентарії розпочали повторний розгляд закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з пропозиціями глави держави. Цей документ називають стартовим у внесенні змін до державного бюджету. Однак у виступах народних обранців лунало занепокоєння тим, що президентські правки практично істотно скасовують на деякий час дохідну частину бюджету. Але голосування з цього питання було напруженим і не лише тому.

У самому його процесі сталися технічні проблеми в роботі системи «Рада», яка не спрацювала начебто через картки новообраних депутатів. Голова Верховної Ради попросив у парламентаріїв вибачення, а через дві хвилини, коли систему було перевантажено, вони змогли повернутися до процедури голосування. Тож зміни до закону із президентськими правками набрали необхідний мінімум — 226 голосів. Арсеній Яценюк пообіцяв, що винуватців технічної помилки буде звільнено.

Президент Віктор Ющенко, який раніше обіцяв підписати просто в сесійній залі проголосовані депутатами документи, звернувся до парламентаріїв з подякою за голосування. Мовляв, навіть ті, хто від цього утрималися, чудово розуміють вагу запропонованих змін. Вето глава держави наклав тому, що хоче, щоб дії усіх в нашій країни керувалися лише одним — законом. Для цього документи мають бути досконало прописані.

— Кожен, хто пропонує нову соціальну ініціативу, хоче бути в країні добрим Дідом Морозом, — сказав Віктор Ющенко. — Правда, ніхто не може сказати, де це взяти.

Після того, як глава держави підписав зміни до деяких законодавчих актів, у засіданні було оголошено 10-хвилинну перерву. Після неї виступили народні обранці від фракцій. Так, представник Партії регіонів Анатолій Кінах повідомив, що його політична сила вимагає від уряду чітких дій. Зокрема, щодо змін до бюджету, які обіцяли внести ще в березні. Нагадали Кабінету Міністрів і про ефективні антиінфляційні заходи. Якщо уряд і надалі проявлятиме бездіяльність, Партія регіонів погрожує поставити питання про його відставку.

Лідер БЮТ Іван Кириленко говорив про те, що суспільство стомилося від політичного протистояння. Схоже, це дійшло вже й до тих, у кого в руках зосереджено владу. Іван Кириленко вважає, що вчорашнє засідання це яскраво проілюструвало. Адже відсутність на ньому бодай когось із керівництва знову б відклало присягу суддів Конституційного Суду на невизначений термін. Натомість у зал прийшли і Голова Конституційного Суду, і Прем’єр-міністр, і Президент. На думку бютівця, в суспільстві і політиці починається порозуміння.

Очільник блоку свого імені Володимир Литвин і досі занепокоєний виборами столичного голови. Запевняє, що вони пройшли з численними порушеннями і фальсифікаціями. Він також переконаний, що якби нині йшлося про нові вибори, то у начебто спорожнілому державному бюджеті кошти знайшлися б. Володимир Литвин запропонував надрукувати списки тих, хто голосував за президентські правки змін до деяких законів, адже люди мають знати, завдяки кому деякий час не фінансуватимуться соціальні програми.

Лідер українських комуністів Петро Симоненко всі ініціативи Президента назвав такими, що бентежать суспільство. Ухвалені депутатами зміни, вважає політик, «освятили дерибан землі», а «помаранчевий режим приступив до знищення влади». Натомість один з чільників «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко виступ свого колеги від фракції комуністів назвав політиканством і розпалюванням ворожнечі. На його думку, це особливо вражає після того, як у сесійній залі щойно було досягнуто крихкої домовленості між політиками. В’ячеслав Кириленко ще раз нагадав, що ухвалені зміни стануть стартовими до вдосконалення бюджету. І висловив сподівання, що вже сьогодні уряд ознайомить депутатів із напрацюваннями до головного кошторису країни.

Після виступів народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного. Так, у повторному другому читанні розглянули зміни до закону про митний тариф. За них проголосувало 367 парламентаріїв. А після перерви у сесійній залі заслухали доповідь першого заступника міністра економіки Анатолія Максюти з приводу урядового проекту закону про державну програму приватизації на 2008—2012 роки. З його слів, основне завдання документа — забезпечити модернізацію виробництва та наповнення державного бюджету, а приватизовуватимуться передусім ті підприємства, перебування яких у державній власності неефективне і потребує великих затрат. Після тривалого обговорення цей законопроект набрав у першому читанні 227 депутатських голосів. Після цього ранкове засідання було оголошено закритим.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Віталія Барвіненка та Василя Джарти.

Фото Олександра КЛИМЕНКА і Сергія КОВАЛЬЧУКА.