На батьківщині відомого російського кінодіяча Євгена Матвєєва, у селі Виноградовому Цюрупинського району Херсонщини, відкрито меморіальну дошку на честь земляка.

«Коли по телевізору йде твій фільм, Женю, ми кидаємо все!» — казали його друзі дитинства, коли актор і режисер Євген Матвєєв гостював у рідному селі. «Я наче знову поринув у дитинство, — писав він у листі рідним, — наче пронісся пам’яттю над сивим Дніпром і безмежним таврійським степом...»

Він передчував, що бачить все це востаннє. Євгена Семеновича не стало чотири роки тому. Та пам’ять єднає Москву й Херсонщину. В обласному муздрамтеатрі засновано «Матвєєвську» премію. Її вручатимуть акторам щороку в День театру. А днями у селі Виноградовому, колишніх Чалбасах, де народився Матвєєв, відкрито меморіальну дошку на його честь. Ім’я земляка присвоєно й сільському будинку культури, одному з найкращих в області. Тут побували син артиста Андрій та онук Євген. Відвідали Херсонський морський торговельний порт, суднобудівний-судноремонтний завод імені Комінтерну. Син та онук актора не успадкували мистецької професії. Андрій Матвєєв — начальник управління культури ФСБ РФ, полковник міліції, онук Євген — лейтенант міліції. Андрій Матвєєв заснував благодійний фонд імені свого батька для підтримки ветеранів кіно.