Якість молока залежить від багатьох чинників. Формується вона під час переробки на заводі. Багато у цьому плані залежить від ферми, звідки надходить сировина. А фахівці стверджують — якість молока зароджується ще у полі. Адже в землю вносять гербіциди та пестициди. А те, що споживає корова, потрапляє в молоко. Щоб знати, що там є, сировину мають отримувати і переробляти у належних санітарно-гігієнічних умовах. Побачити народження якісного молока змогли журналісти, котрі за сприяння клубу здорових традицій «Вищий молочний стандарт» подорожували «молочними» шляхами Вінницької області.

Першим пунктом зупинки стало сільськогосподарське ТОВ «Хлібороб». Воно розташоване у селі Зозулинці Козятинського району. В тамтешніх місцях відоме своїми успіхами у господарюванні за нинішніх непростих умов: тваринницькі комплекси обладнано новітньою технологією, на фермі, певне, чистіше, ніж в аптеці. Саме такого підходу до доїння вимагають стандарти об’єднаної Європи. Успішним хазяйнування стало не в останню чергу завдяки 68-річному директору цього сільськогосподарського товариства Миколі Сеніченку, який свого часу поїздив по Європах «за досвідом». Тепер у Зозулинцях на фермі не гірше, ніж в Голландії.

Утім, правила, які дають змогу отримувати якісну молочну сировину, доволі прості. Ніяких велосипедів у «Хліборобі» не вигадували. Ґатунок залежить від багатьох чинників. Це — якість кормів, стан здоров’я корів (від тварини хворої, приміром, на мастит, не отримаєш високоякісного молока), гігієна та санітарні умови приміщень, де утримується худоба, автоматизований процес доїння. А також суворе дотримання вимог, що стосуються охолодження сирого молока. Адже спочатку парне молоко не містить бактерій і ще впродовж двох годин після доїння воно має унікальну бактерицидну властивість пригнічувати патогенну мікрофлору. Однак якісним воно потрапить на переробку, а отже, і на полиці магазинів, якщо одразу після доїння буде охолоджене до температури 4-5 градусів С.

На фермі «Хлібороб» доїльна зала обладнана новітньою технікою, привезеною з Європи та Австралії: доїльними апаратами, холодильними резервуарами для молока та доїльною «каруселлю». «Карусель» розрахована на 24 корови. Доїння супроводжує класична музика. Під мелодії, пояснює директор, круторогі віддають молоко легше, але це в тому разі, коли нагодовані.

У кожної тварини — персональний номер, за яким комп’ютер визначає кількість зданого молока. За словами Миколи Сеніченка, така організація процесу доїння дає можливість досягти максимального результату. «Отримане молоко повністю ізольоване від зовнішнього середовища, а значить — від бактерій, які при звичайному доїнні обов’язково потрапляють у молоко, знижуючи його якість, призводячи до скисання», — розповідає директор.

У Зозулинцях в осучаснення виробництва вже вклали 12 мільйонів гривень. Кошти ці, підрахували у господарстві, повернуться десь років через п’ять. Але витрати — одне, а треба дивитися в майбутнє, вважає директор. Тому, окрім ферми, де безприв’язно утримують 350 чорно-рябих голштинів, будують ще один блок. Коли його зведуть — кількість тварин збільшиться до 650. Незважаючи на автоматизацію — доїльну залу тепер обслуговують лише дві доярки — працівників тут не скорочують, переводять на інші об’єкти.

Ветеринарний догляд за кожною твариною — насамперед. Якщо худобина хвора, у молоко переходять усі бактерії — соматичні клітини. Але на відповідно обладнаних фермах це практично виключено. Не тільки тому, що тут працює сильний ветеринар. Просто, за кожною коровою слідкує комп’ютер через електронний чип на шиї, який забезпечує безпровідний зв’язок. Завдяки цьому можна побачити не лише, скільки дає тварина цього разу молока, а й зчитати головні її фізичні параметри. Якщо, приміром, у неї раптом підвищилася температура, просто блокують вихід молока від цієї корови до загального резервуару.

Кормів для худоби вистачає. В «Хліборобі» 2200 гектарів землі. Вирощують зерно, цукрові буряки, кукурудзу. Директор господарства ніяк не може змиритися, що розвалилася сильна за радянських часів система держпланів. Тоді молоко і хліб «здавали» у рамках доведених обсягів, господарникам залишалося лише виробляти. Тепер цього замало: «Як продамо — ото наші гроші». Утім, вироблена у такий спосіб молокосировина, що не контактує з повітрям на шляху від вимені до заводу, має попит. Її охоче бере молокозавод в Іллінцях по 2,5 гривні за літр. А рентабельність тваринницької галузі господарства становить 120 відсотків.

Саме Іллінці стали ще одним об’єктом уваги журналістів під час прес-туру. Тамтешній завод зовні схожий на сотні інших українських молочних підприємств. Багато споживачів, розповіли там, вважають: головне в молоці — жир. Тому намагаються купувати молоко найвищої жирності. Але насправді найціннішим є білок. Адже саме він містить кальцій, який йде до організму, надає міцності кісткам, зубам... Доказом цього є досвід Сполучених Штатів. У 50—60-х роках там стало модно пити колу. Реклама, маркетинг — про молоко взагалі забули. Навіть дітей семирічного віку змусити вживати молоко було надзвичайно складно. Кола стала продуктом номер один. Покоління вибирало... Що зараз мають США? Вони посідають перше місце у світі за захворюваністю на остеопороз — хворобу кісток. Причому група ризику — ті, кому в 50-60-х було від 5 до 15 років.

На самому заводі також триває реконструкція, підприємство розширюється, добудовують виробничі потужності, інженерні корпуси. Згодом, відповідно, зростуть й обсяги виробництва. Поки що лабораторія розташована у невеликій кімнаті. Але з розширенням під неї віддадуть більше приміщення. Начальник лабораторії Маргарита Бобкова розповіла, що після прибуття на завод охолоджене молоко проходить ретельне дослідження і тільки потім потрапляє на виробництво. Журналістам вона продемонструвала один з аналізів — алкогольну пробу, яка є показником стійкості до теплової обробки молочного білка, найбільш цінного компоненту молока. Адже він містить всі незамінні для організму амінокислоти та засвоюється практично повністю (96 відсотків).

Алкогольна проба для підприємства важлива, бо дає змогу виявити неякісне молоко, або молоко з нетермостійким білком — воно під впливом спиртового розчину згортається. Так само неякісна сировина згорнеться у процесі виробництва й зупинить обладнання. У лабораторії роблять аналіз і на наявність аміаку, перевіряють щільність, жирність тощо. Без «добра» від лабораторії молоко не може потрапити на переробку. Тож у сировині, отриманій у таких господарствах, як ТОВ «Хлібороб», тут зацікавлені особливо.