У господарствах Донецької області ярі культури під урожай 2008 року посіяно на 876 тисячах гектарів — майже 90 відсотків до прогнозу.

Зокрема, зернові — на площі 375 тисяч гектарів. Триває сівба просапних культур. Кукурудзою вже зайнято 148 тисяч гектарів. А ось соняшник зростатиме на площі 373 тисячі гектарів — це 107 відсотків від прогнозу. Саме цю культуру селяни вважають перспективною, тим паче що проблем із реалізацією немає: в області діє два великі олійні переробні підприємства.

А ось під овоче-баштанні культури цього року відведено трохи більш як 30 тисяч гектарів. Сільськогосподарські підприємства майже не вирощують городину: картоплею засаджено тисячу гектарів, овоче-баштанними — 2,3 тисячі гектарів. Здебільшого овочами переймаються у фермерських та приватних господарствах.

На проведення комплексу весняно-польових робіт в області залучено 13,4 тисячі тракторів, 6,2 тисячі культиваторів, 5,7 тисячі сівалок. Забезпеченість аграрних підприємств технічними засобами — 91 відсоток від технологічної потреби, при цьому понад 57 відсотків сільськогосподарської техніки відпрацювало свій амортизаційний термін. Експлуатація застарілої техніки призводить до збільшення витрат на її утримання та ремонт.

Відновлено роботу 21 механізованого загону, які мають понад сто одиниць потужної сільськогосподарської техніки вітчизняного та іноземного виробництва. Забезпеченість пально-мастильними матеріалами на проведення весняно-польових робіт у травні істотно поліпшилася і становить 138 відсотків від потреби, повідомляє наш власний кореспондент Ліна КУЩ.

Незважаючи на проблеми збуту олії, цьогоріч на Чернігівщині посіви соняшнику зросли удвічі й перевищили 18,9 тисячі гектарів.

У три-чотири і більше разів розширилися соняшникові плантації у Борзнянському, Талалаївському, Коропському та Козелецькому районах. За висновками фахівців, місцевих аграріїв передусім стимулювали високі ціни на олійне насіння.

Загалом область практично завершила сівбу ярих культур на 643,2 тисячі гектарів, що становить 101 відсоток запланованого. Найбільше площ відведено під кукурудзу — 123 відсотки. Триває сівба сої, проса, передає наш власний кореспондент Сергій ПАВЛЕНКО.