На Прикарпатті цьогоріч розширено загальну посівну площу на 5,3 тисячі гектарів порівняно з минулим роком.

Зокрема, майже на 13 відсотків збільшено клин озимої пшениці, у 2,2 разу — ріпаку. Та й інші культури — яра пшениця, овес, кукурудза, соя — зайняли на полях більше місця. Щоправда, недавно сходи дещо потолочила стихія. За попередніми даними, град знищив 760 гектарів посівів. Ще 1070 гектарів підтоплено зливами. І хоча це ніби й не така значна втрата — усього посіяно 300 тисяч гектарів, однак робота багатьох селян зведена нанівець. А ще невідомо, як погода поводитиметься надалі. Тож хлібороби постійно з надією поглядають на небо, бо результати їх праці значною мірою залежать від Божої ласки. Та не лише від неї.

Скажімо, нині в області практично відмирає цукрова галузь. Порівняно з 2007 роком плантації цієї культури скоротилися втричі. Цукровими буряками засіяно лише 1,7 тисячі гектарів. Це за того, що колись їх вирощували на 20 тисячах гектарів. І тут вже дається взнаки державна «погода». Селянин відмовляється працювати собі на збиток. А 550-гривнева дотація на гектар посіяних буряків, яку пропонує уряд, ситуацію не рятує. Щоб культура була рентабельна, треба збирати десь 350—400 центнерів з гектара. А торік середній врожай цукристих в області становив 226—230 центнерів. Щоб підняти врожайність на потрібну позначку, треба вкладати в кожен гектар до 7 тисяч гривень. Держава таких грошей не має, селянин — також. Тож галузь ця потроху зникає з прикарпатських ланів. Врешті, під великим питанням, чи цієї осені запрацює й останній на Івано-Франківщині цукровий завод в Городенці.

Утім, прикарпатці, здається, втішають себе думкою, що це не основна культура на їх теренах, і налягають на зернові. Нині досівають кукурудзу і гречку. Техніки для їх обробітку, запевняють у головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації, достатньо. Порівняно з 1990 роком в особистих господарствах зросла кількість тракторів майже на тисячу. А про закупівельні ціни, яких очікують цього року, воліють поки що не говорити.

Івано-Франківська область.