Наприкінці минулого тижня глава Нацбанку Володимир Стельмах зробив низку знакових заяв про подальшу лібералізацію валютного ринку.

По-перше, Володимир Стельмах вважає за доцільне збереження офіційного обмінного курсу. Але процес офіційного курсоутворення, на його думку, в подальшому на 60—70 відсотків зумовлюватиме баланс попиту і пропозиції на міжбанківському ринку, який планується реформувати. Рішення Нацбанку з цього приводу, як стало відомо, вже потрапило на затвердження Мін’юсту. Решта залежатиме від таких чинників, як зміна котирувань у парі долар—євро, динаміка платіжного балансу тощо. За його словами, будемо міняти правила (з купівлі-продажу валюти за замовленнями клієнтів. — Авт.) і запроваджувати так званий прямий міжбанківський ринок. На міжбанк має потрапляти заявка клієнта в повному обсязі за курсом, який визначатиме клієнт, комбанки не вирішуватимуть, кому продавати. Так само і з купівлею валюти.

Комбанки відреагували на цей коментар по-різному, адже це потягне за собою, з одного боку — скорочення їхніх прибутків, а з другого — відкриватиме очі клієнтам на реальну вартість угод. Але загалом вони з розумінням поставилися до наміру релятора домогтися чіткого розуміння попиту і пропозиції на гроші з тим, щоб визначати реальний ринковий курс національної валюти. Зміни в роботі міжбанківського ринку в зв’язку з реформаторськими пропозиціями Нацбанку мають забезпечити цілодобову роботу ринку і подовження на годину торговельних сесій, впровадження запобіжних заходів, спрямованих на запобігання спекулятивним операціям. В подальшому Нацбанк взагалі ухилятиметься від втручання в роботу міжбанківського ринку.

По-друге, на засіданні РНБО Володимир Стельмах заявив, що надалі не бачить потреби в установленні валютного коридору. Якщо курс регулюватиме попит і пропозиція, інакше кажучи, діятиме саморегуляція, а не адміністративне втручання, то, й справді, в будь-яких коридорах нема сенсу. До того ж, на переконання Володимира Стельмаха, це економічно невиправдано, це так званий період юності, який уже позаду.

Поза тим багато хто вважає, що до періоду зрілості ми ще не дотягуємо.