Вітчизняні ЗМІ рябіють інформацією про те, що в п’ятницю в ефірі радіо «Свобода» народний депутат від «НУ—НС» Давид Жванія заявив, нібито Президента Віктора Ющенка в 2004 році не отруювали. Говорити про замах на життя тодішнього кандидата на найвищу державну посаду начебто змусила певна група людей із його виборчого штабу. За словами Давида Жванії, якби до цього доклали руку спецслужби, то вони діяли б професійніше. Адже труїти людину так, щоб у неї з’явилися прояви хвороби на обличчі — вершина невігластва, вважає народний обранець. Парламентарій назвав історію із отруєнням Віктора Ющенка «абсолютно безглуздою, яка виглядає насправді просто смішно».

Однак у понеділок прокоментувати журналістам свої резонансні заяви Давид Жванія відмовився, пообіцявши найближчим часом з цього приводу провести прес-конференцію. А от його колега по фракції Роман Зварич твердження парламентарія про те, що Віктора Ющенка не отруювали восени 2004-го, назвав «недоречними». Політик запевнив, що про такі речі не варто говорити привселюдно, навіть якщо стовідсотково впевнений у інформації. Він нагадав, що згідно з медичними висновками доза діоксину в організмі тодішнього кандидати на посаду Президента суттєво перевищувала норму, тож за даних обставин твердження про те, що отруєння не було, Роману Зваричу «видається не зовсім логічним». Отож народний депутат припускає, що в такий спосіб Давид Жванія міг просто намагатися «помститися якимсь чином».

Колишній голова Тимчасвої слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин отруєння кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка, представник Партії регіонів Володимир Сівкович коментувати події журналістам також не поспішає. Мовляв, у листопаді 2005 року, коли комісію закрили, він публічно пообіцяв нічого не говорити на цю тему доти, доки Генпрокуратура не завершить розслідування.

***

«Голос України» звернувся до прес-служби Генпрокуратури з проханням прокоментувати слова народного депутата від «НУ—НС» Давида Жванії щодо отруєння Віктора Ющенка. «Коментувати слова народного депутата не можу. Я не уповноважений на це. Хай свої слова коментує сам», — заявив керівник прес-служби Юрій Бойченко. Водночас, за його словами, кримінальна справа щодо отруєння Віктора Ющенка не закрита, ведеться слідство, оброблено велику кількість матеріалів. «Генеральний прокурор сказав, що визначено певне коло осіб, близько шести чоловік, які підозрюються у цій справі», — зазначив він.

***

Як заявила «Газете по-киевски» прес-секретар Президента Ірина Ванникова, «як високоморальна людина, глава держави не стане реагувати на бездоказові провокації. Вони повинні залишитися на совісті тих, хто про це робить заяви. А нові факти і докази, якщо такі є, треба додати до матеріалів справи, яку уже два роки розслідує Генпрокуратура».