Пленарний тиждень у парламенті розпочнеться зі складання присяги новообраними народними депутатами та суддями Конституційного Суду. Відповідний лист Президента України щодо складання присяги суддів надійшов до Верховної Ради ще минулого тижня і глава парламенту Арсеній Яценюк висловив сподівання, що цього разу це питання не буде заполітизовано.

Першим із законопроектів А. Яценюк запропонував розглянути проект закону щодо наповнення доходної частини бюджету із зауваженнями Президента.

Арсеній Яценюк наголосив, що прийняття цього законопроекту відкриває шлях до внесення всіх необхідних змін до цьогорічного державного кошторису. Серед інших важливих законопроектів, винесених на розгляд парламенту цього тижня, — зміни до закону про митний тариф, пакет соціальних законопроектів та блок приватизаційних питань. Якщо уряд внесе до парламенту проект змін до держбюджету-2008, це питання розглядатимуть у четвер.

У порядку денному також низка кадрових призначень, зокрема, заступників Голови Верховної Ради, Голови Фонду держмайна, Голови Антимонопольного комітету, Голови СБУ, членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Проте, за словами А. Яценюка, депутати досі не дійшли згоди щодо кадрових призначень, тож він звернувся до коаліції з проханням визначитися і внести узгоджені проекти постанов.

Глава парламенту також запропонував керівникам фракцій розробити і за два тижні внести на розгляд парламенту цільовий план дій до кінця 2008 року. За словами А. Яценюка, цей план має передбачати, які пакети законопроектів треба підготувати та ухвалити впродовж нинішнього року, передусім соціальні та економічні закони. «Треба нарешті привнести в роботу парламенту системність і стабілізацію, насамперед економічну, — наголосив А. Яценюк. — В іншому разі це біг по колу. У нас приймають ситуативні рішення і системного підходу у процесах державотворення немає. І ми як парламент мусимо і здатні взяти на себе частину відповідальності». Голова Верховної Ради запропонував назвати цільовий план дій роботи парламенту «Україна-2008».

Лідери фракцій підтримали запропонований порядок денний, внісши свої пропозиції. Зокрема, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, запропонував під час години запитань до уряду, яка проводиться щоп’ятниці, визначити чітку тематику і зваженіше підійти до утворення в парламенті ТСК, адже їх у Верховній Раді діє 12. Лідер фракції «НУ—НС» В. Кириленко наголосив, що немає жодних перешкод для внесення урядом змін до цьогорічного держбюджету, і фракція «НУ—НС» наполягає на негайному розгляді цього законопроекту. А Партія регіонів, за словами її представника Олександра Єфремова, наполягає на заслуховуванні нинішнього тижня звіту уряду про боротьбу з інфляцією, адже ціни в магазинах та на ринках катастрофічно зростають — кілограм сала вже коштує 50 грн. А антиінфляційної програми уряду досі немає. Лідер блоку Володимир Литвин також наполягав на негайному розгляді закону про зміни до держбюджету-2008, вважаючи, що прийняття лише одного закону щодо наповнення доходної частини нічого не дасть. До того ж, підкреслив В. Литвин, треба негайно визначитися із першочерговими соціальними законопроектами.

На знімку: Олег Білорус, Володимир Полохало, Тетяна Бахтеєва

Фото Олександра КЛИМЕНКА