В усі часи людина з рушницею уособлювала силу, але в нас навіть вона безсила перед свавіллям, що освячується рішеннями судів. Про це свідчить історія, яка недавно сталася в Запоріжжі. Тут серед білого дня обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок позбулась в Оріховій бухті на Дніпрі не лише сьомого причалу, а й нерухомого майна, котре належить більш як 600 власникам моторних човнів, катерів і яхт.

Причому торік змінив власника і восьмий причал державного заводу «Радіоприлад», однак ні в Запоріжжі, ні в профільних міністерствах пропажі чомусь не помітили. І все ж, як кажуть, шила в мішку не втаїш — цього разу рейдери нарвалися на організований спротив мисливсько-рибальської громади та на різко негативну реакцію влади в особі голови обласної ради Олександра Нефьодова.

— Про те, що нас нахабно обікрали, ми довідалися зовсім недавно, — розповів власник катера Олександр Горпиненко. — Почувши, що тут крутяться підозрілі типи, я звернувся в бюро технічної інвентаризації. А там відмовилися оформляти техпаспорт на новозбудований бокс, бо причал, який більше 60 років належав обласній організації УТМР, не лише приватизований іншими особами, а й кілька разів перепроданий. Тільки нехай вони не сподіваються на легку здобич — ми маємо з чим їх зустріти!

Але проти сили не попреш. Драматизм ситуації на власному прикладі описали командор Запорізького яхт-клубу Ігор Косов та власник і капітан яхти «Атлантика» Валерій Григор’єв. Після того, як забрали восьмий причал, де базувався яхт-клуб, спортсменів заспокоїли. Мовляв, не хвилюйтеся, все буде по-людськи. А через кілька місяців підвищили плату за стоянку кожної з яхт до 500 гривень на місяць. Однак це були ще квіточки... Вночі на одній з яхт хтось по-варварськи відламав і вкрав важелезний кіль, виготовлений з нержавіючої сталі та залитий свинцем. Нові господарі причалу заявили, що за схоронність суден жодної відповідальності не несуть, бо за це треба платити ще по 2500 гривень.

Отак і вижили з рідної хати. Добре, що 22 яхтсменів прихистили сусіди-мисливці. Вони навіть пожертвували своїм місточком над протокою до Дніпра, щоб по ній могли вільно проходити щоглові судна. Тепер і звідси доведеться вибиратися, якщо не захистить влада. Іти ж нікуди, бо не тільки в нижньому б’єфі Дніпра, а й по всьому запорізькому узбережжю причали стали приватними.

За ініціативою голови обласної ради Олександра Нефьодова було створено тимчасову депутатську комісію, яка вивчила обставини зміни власності громадської організації. Встановлено, що в минулому році під час розгляду в Господарському суді Запорізької області позову облради УТМР до Запорізької міськради про визнання права власності на об’єкти нерухомості причалу № 7 треті особи, використавши матеріали технічної інвентаризації, яку провели мисливці, привласнили споруди причалу. Це — жителі Бердянська Т. та М., котрі уклали договір купівлі-продажу майна причалу № 7 як присадибної ділянки та визнали його дійсним на підставі рішення Третейського суду. Хоча дані особи жодного відношення ані до мисливської організації, ані до причалу ніколи не мали, на підставі рішення Третейського суду Токмацький місцевий суд Запорізької області 16 жовтня 2007 року видав виконавчий лист, яким зобов’язав орендне підприємство «Запорізьке міське бюро технічної інвентаризації» зареєструвати права власності М.

А через два дні той же третейський суддя виносить нове рішення про визнання права власності на майно причалу вже за іншим ПП, яке змінило запорізьку прописку на дніпропетровську. І знов із завидною оперативністю Токмацький місцевий суд освячує права нового власника, а той через тиждень, у свою чергу, перепродує причал ще одному ТОВ.

Однак цього разу події розгорталися за дещо іншим сценарієм. До справи підключився інший третейський суддя. А на підставі рішення цього Третейського суду через десять днів (28 листопада 2007 року) Великолепетиський районний суд Херсонської області видає виконавчий лист не лише про реєстрацію права власності, але й про поділ майна злощасного причалу на 25 окремих об’єктів.

Оприлюднення висновків тимчасової депутатської комісії на двадцятій сесії Запорізької обласної ради викликало шквал емоцій. Адже, за даними Державної податкової адміністрації та Головного управління статистики в області, з особою, задіяною в описаних подіях, раніше вже були пов’язані гучні скандали у зв’язку з рейдерськими захопленнями. За даними висновками проти суддів Третейського суду, котрі сприяли привласненню об’єктів нерухомості, неодноразово порушувалися безплідні кримінальні справи. Однак правоохоронці ні до чого не докопалися, зате рейдери ставали дедалі розв’язнішими.

Тому обласна рада звернулася до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Генеральної прокуратури України з проханням узяти під контроль розслідування резонансних справ, створити міжвідомчу комісію з розгляду зазначених фактів рейдерства та провести перевірку діяльності згаданого Третейського суду. Хочеться вірити, що хоч після їхнього втручання експансію подібних анексій у Запоріжжі нарешті вдасться припинити.

Запорізька область.