Людям з обмеженими можливостями — другу вищу освіту безплатно

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендує парламенту прийняти в другому читанні проект змін до закону про ліцензування певних видів господарської діяльності. Так, пропонується уточнити повноваження органу ліцензування, дозволивши йому здійснювати попередню (перед видачею ліцензії) перевірку суб’єктів господарювання, якщо це передбачено спеціальним законом, що регулює відносини в певній сфері господарської діяльності.

***

Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу зміни до закону про ветеринарну медицину, які регулюють повноваження Державного департаменту ветеринарної медицини. Якщо їх ухвалять, цьому органу доведеться керуватися виключно вимогами Міжнародного епізоотичного бюро при встановленні обмежень або забороні на експорт, імпорт чи транзит тварин, продукції тваринного походження та сільськогосподарських продуктів з окремих країн або регіонів у зв’язку з виникненням особливо небезпечних хвороб, у тому числі спільних для тварин і людей.

Водночас до запропонованого законопроекту представники комітету висловили низку зауважень. Приміром, зазначалося, що посилання у проекті на вимоги Міжнародного епізоотичного бюро потребує конкретизації та узгодження з іншими положеннями цього закону. Зверталася увага й на те, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 30 серпня 2007 року Державний департамент ветеринарної медицини реорганізовано у центральний орган виконавчої влади Державний комітет ветеринарної медицини України.

***

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримує проект змін до деяких законів з питань вищої освіти, які допоможуть усунути перешкоди на шляху вільного доступу до здобуття вищої освіти інвалідами. Якщо вони будуть ухвалені, то особа, яка стала інвалідом вже після здобуття вищої освіти певного освітньо-кваліфікаційного рівня, і через стан здоров’я за висновком лікарів не може працювати за фахом та потребує професійної перепідготовки, має право на безплатне отримання другої вищої освіти того самого або іншого освітньо-кваліфікаційного рівня за іншою спеціальністю на конкурсній основі в державних і комунальних вищих навчальних закладах.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Проголосували за програму кандидата

Минулої неділі в Кам’янці-Подільському обирали нового міського голову. Чотири кандидати виявили бажання позмагатися за це крісло. Серед них — священик, керівник шахового гуртка, директор приватного підприємства та посадовець із багатолітнім стажем і заслуженим авторитетом. За останнього — Анатолія Нестерука, підтриманого основними партійними силами самовисуванця,— кам’янчани й віддали найбільше голосів, що забезпечили його перемогу. За попереднім підрахунком, керувати містом йому довірили понад 80 відсотків громадян, котрі прийшли на дільниці. Люди позитивно оцінили програму А. Нестерука, зокрема, його «завдання номер один» — повернути в комунальну власність стратегічні об’єкти: водоканал та теплове господарство, що нині в руках ЗАТ «Тепловоденергія», котре підняло тарифи до чи не найбільших в Україні показників.

Віра ШПИЛЬОВА.