Фольклорний мужик, як відомо, кладе на себе хреста, коли гроза вже колотить небом. У російському МЗС осінили себе здогадкою, що треба підвищити орендну плату за перебування свого Чорноморського флоту в Україні лише тоді, коли їм більш ніж прозоро натякнули — час «пакувати» кораблі на історичну батьківщину. Але запізніла здогадка, згідно з московським дипломатичним менталітетом, і в цій ситуації більше скидається на ультиматум, ніж на цивілізоване розв’язання проблеми. «Якби на якомусь етапі ми сіли і почали обговорювати всі питання, і українська сторона почала б говорити, що її не влаштовує плата, давайте додавати, то, напевно, ці питання, як і інші, могли б бути розглянуті», — дорікнув «нерішучій» Україні посол з особливих доручень МЗС РФ Володимир Дорохін (напевно, чиновник або сам страждає на амнезію, або сподівається, що епідемія склерозу охопила інших: українська сторона не раз порушувала це питання, але його не просто не розглядали, а відкидали з величезним обуренням як нахабство «зажерливих націоналістів» скористатися російською великодушною простуватістю). Втім, і в цій ситуації «обіцяти не означає женитися»: «До цієї стадії (тобто до готовності підвищити орендну плату. — Авт.) ми ще не дійшли, тому говорити про те, готові ми чи ні, сказати не можу», — туманно доніс свою думку дипломат. А далі в цьому наборі фраз і криється власне ультиматум: незмінною метою Росії є продовження термінів перебування на українській території ЧФ. І тому лише після того, як ми оцінимо велич цієї мети для сусідів, вони можуть дійти до якоїсь там стадії розмов про готовність платити більше.

На думку Москви, наголосив Дорохін, зараз закидати тезу про відмову Києва в пролонгації перебування ЧФ РФ після 2017 року «несвоєчасно». Думку, як кажуть канцеляристи, взято до відома, але наш МЗС рішуче висловив і свою: саме вчасно попередити — до зазначеного терміну, 28 травня 2017 року, ЧФ Росії має бути повністю виведений з території України.

Іншого варіанту немає. І хоч у Москві сподіваються, що це «не останнє слово», Президент Віктор Ющенко люб’язно продемонстрував наполегливість визволити партнерів з полону ілюзій: «Сьогодні є всі підстави, щоб НАТО прийняло заявку України про ПДЧ», — заявив він у столиці Канади. А це означає, що до моменту вступу нашої країни до альянсу «Севастополь перестане бути місцем базування російського Чорноморського флоту».

І справді, чим Новоросійськ не місто російської морської слави? Звісно, якщо йдеться про військовий, а не політичний підтекст справи...