Сьогоднішнє засідання парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин парламентарії мають намір присвятити рибництву. І не дивно. Адже хоча чинна законодавча база створює достатнє правове забезпечення для економічного розвитку галузі, триває спад обсягів вилову риби та добування морепродуктів. Знижується продуктивність рибницьких ставків, втрачається генетичний потенціал, не дотримуються технології вирощування риби.

Члени парламентського комітету зазначають, що затверджені законами України програми розвитку галузі та будівництва суден не виконуються, їх положення не коригуються, пропозиції від керівництва Державного комітету рибного господарства щодо стратегії подальшого розвитку галузі та внесення відповідних змін до цих програм не надходили.

Руйнується система державного контролю за нерестом риби та використанням водних живих ресурсів у внутрішніх водоймах. За підсумками 2007 року більшість структурних підрозділів галузі залишаються збитковими або низькорентабельними.

Водночас здійснюються необгрунтовані структурні зміни в управлінні галуззю. Так, ліквідовано Головне державне управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у місті Києві та Київській області. Ліквідовано також Азовську державну рибоохоронну службу, замість якої створюються нові структури, на що витрачаються незаплановані кошти державного бюджету. У парламенті стверджують: запроваджуються незрозумілі системи видачі ліцензій на вилов риби. Так, у 2007 році 2298 тонн риби (20 відсотків від загального вилову) було виловлено в Азовському морі за науковими ліцензіями. Депутати вважають, що такі дії призводять до легалізації браконьєрства.

Відсутня системність у роботі з добору та розстановки кадрів керівного складу в установах галузі, їх закріплення на місцях. Нерідко на керівних посадах в установах перебувають особи без відповідної фахової освіти та практичного досвіду роботи на виробництві. Мають місце факти зловживань, зокрема, передання у приватну власність зариблених водоймищ, про що свідчать звернення членів трудових колективів галузі до правоохоронних органів.

До речі, зловживаннями у галузі вже зацікавилися у Службі безпеки України. Серед довгого переліку виявлених і переданих до парламенту порушень — приховування реальних обсягів вилову риби, використання заборонених знарядь лову, низький рівень плати за використання водними живими ресурсами, нераціональна політика у сфері реформування галузі тощо.