Протягом останніх двох років в Ризі створюється музична програма під назвою «Рок-проект Київ—Рига», роботу над якою практично вже завершено. Ініціатор цієї програми — радник Посольства України в Латвії киянин Олександр Юров.

«Музика — це універсальний засіб, зрозумілий без перекладу й не обмежений кордонами, — пояснює він свою ідею, — тому на доповнення до традиційних форм дипломатичної роботи я у вільний час взявся за цей проект. А чому рок? — просто люблю цей жанр». Отож головна мета проекту — піднесення авторитету України за кордоном, популяризація української культури в Латвії та розширення вже звичної для місцевої публіки музичної палітри українських професійних та самодіяльних творчих колективів.

На початку роботи з групою місцевих творчих однодумців, розповів пан Олександр, вони планували зробити рок-аранжування українських народних творів та пісень класиків української популярної музики. З цього, власне, й почалося: дебют проекту відбувся в червні 2006 року на фестивалі народної творчості «Слов’янський вінок» у місті Вангажі під Ригою за участю відомого в Латвії та за її межами тріо «Україночка». Згодом Юров познайомився з Костем Оверченком — українцем, який зараз мешкає в місті Єлгаві, автором збірки поезій «Я родом звідти, де тече Дніпро» та інших книг, і це, власне, визначило подальше змістовне наповнення проекту. В результаті на вірші Костянтина Олександр написав пісні «Україні», «Заспівайте нам пісню, мамо», «Від Дніпра до Даугави», «Ми — українці!» та інші. Крім того до проекту включено інструментальні п’єси «Київ-блюз», «Ризький бальзам» та обробку найпопулярнішої латвійської народної пісні «Вій, вітерець». Презентація проекту відбулася в листопаді минулого року в Ризі на 1-й міжнародній науково-практичній конференції «Україна—Латвія: історія, культура, економіка». Записано і демонстраційну версію компакт-диску, готується концертний варіант виконання творів проекту.

Нині відбуваються репетиції з солістами, кілька творів запропоновано для виконання хору Ризької української середньої школи (зокрема, пісню «Ми — українці!» написано спеціально для дитячого виконання). Інтерес до участі в проекті висловили відомі в Латвії українські ансамблі співу «Дніпро» (м. Рига) та «Мрія» (м. Даугавпілс). Важливо, що партнером проекту в Латвії виступатиме також авторитетна громадська організація «Європейський Рух Латвія».

Паралельно з роботою в Латвії над творами проекту працюють у Києві. Для цього створено гурт «Саме ті!», до складу якого увійшли студенти київських музичних навчальних закладів. До речі, пісня «Києву з любов’ю», що за стилістикою скидається на гімн, зацікавила професійні колективи — духові оркестри Національних збройних сил Латвії та Ризького музичного училища «Інтермецо», а також Одеський центр військово-музичного мистецтва.

На знімку: автори проекту — Олександр Юров (праворуч) і Костянтин Оверченко на презентації диску для української громади Латвії.

Фото автора.