Десять років тому будівельна фірма «Стікон» у центральній частині Одеси розпочала будівництво п’яти десятиповерхових будинків. Будівельний бум у місті ще тільки починався, тому мікрорайон у районі вулиць Ковалевського та композитора Ніщинського опинився в центрі уваги всього міста. І багато одеситів заздрили тим щасливчикам, яким випадало жити в будинках 23, 25, 27 по вулиці Ковалевського та будинках 16, 22 по вулиці композитора Ніщинського. Сьогодні понад півтори тисячі одеситів мешкають у 560 квартирах цього мікрорайону.

Усе б добре, але з волі мешканців з тугими гаманцями й персональними автомобілями діти і старі залишилися без двору. Перший крок до його знищення зробили будівельники — вони просто вирубали дерева, серед яких була могутня тополя. Ну, дерева посадити можна, клумби квіткові опорядити теж не коштуватиме зусиль. Про це йшлося в листі читачів «Голосу України»

А як бути з гаражами, що заполонили двір? У листі читачів нашої газети, а під ним стоїть понад 300 підписів, мова йде про те, що «незаконно побудовані капітальні гаражі забирають разом із під’їздами половину нашого спільного двору. Вони розташовані на території, де за планом забудови мікрорайону мали бути дитячий і спортивний майданчики, куточок відпочинку, зелена зона. Іншу частину двору займає бойлерна з комунікаціями, що йдуть від неї до трьох будинків (теплотраси, мережі холодного й гарячого водопостачання) й перекриті залізобетонними плитами, що не дає можливості озеленити двір».

Шість років мешканці п’яти будинків борються за те, щоб їхній двір перетворився не на гаражний кооператив, а на двір, де можуть відпочивати діти, де можуть набиратися сил пенсіонери. Про проблему одеського двору знають у секретаріаті Президента, в Генеральній прокуратурі, в Кабінеті Міністрів. Чудово знають про неї і в Одеській міській раді, і Приморській райдержадміністрації міста.

Зусилля, енергія й настирливість людей свої плоди принесли — сім гаражів було знесено. Чотири, що залишилися, немов бетонні надовби, як більмо на оці, стирчать у дворі.

Наприкінці травня 2007 року Приморська райдержадміністрація скасувала свій дозвіл на встановлення гаражів, а їхні власники, серед яких, до речі, і відповідальний працівник обласної прокуратури, продовжують будувати, і, здається, надовго, притулки для своїх автомобілів.

Потім у ній змінилося керівництво, і «хазяйка» району Світлана Кобилянська повідомляє мешканцям, що «нині встановлюється законність облаштування гаражів за зазначеними адресами. У разі виявлення факту незаконного облаштування гаражів буде підготовлено пакет документів для ухвалення рішення стосовно їх знесення».

На словах Приморська райдержадміністрація заявляє про своє палке бажання допомогти розрубати гаражний гордіїв вузол. А насправді?

Так, приміром, гаражі будуються на тротуарах, повністю закривають огляд під час руху автомобілів і постійно створюють аварійні ситуації. Ця ділянка дворової території є небезпечною зоною для дітей, яким доводиться тепер рухатися не по тротуарах, а по проїзній частині.

Або інша будівельна байка. Мовляв, гаражі побудовано, щоб служили підпіркою для нового будинку і, отже, запобігають його можливим деформаціям. Але яка підпірка може бути в будинку, котрий щойно здано в експлуатацію?

Представниця ініціативної групи мешканців п’яти будинків Тетяна Макарова розповідає, що, як з’ясувалося, детальне планування району, яке розробляється на основі генерального плану, не передбачає розміщення у дворі житлового мікрорайону гаражів. Якщо це так, то незрозуміла позиція не лише Приморської районної адміністрації, а й управління архітектури і містобудування міської ради, районного архітектора, державної автомобільної інспекції Одеси. Чому вони мовчать? Може, злякалися того, що власником одного з гаражів є співробітник обласної прокуратури?

Тим часом залізобетонні конструкції — фундаментні блоки, плити — не вивезено дотепер, вони хаотично розкидані по двору. Там граються діти (а де їм ще гратися?) і, не доведи Господи, може статися лихо.

Я побував у цьому дворі. Автори листа не перебільшували, і все саме так, як вони написали у листі до редакції. Крихітний дитячий майданчик — дві гойдалки, шведська стінка, пісочниця, гірка — влаштовано просто на трубах, що йдуть від бойлерної. Якщо є потреба в доступі до цих труб, то майданчик демонтують, а після ремонту встановлюють знову. Якщо ж незаконно побудовані, на думку жителів будинків, гаражі буде знесено, то територія дитячого майданчика збільшиться в кілька разів. Від цього виграють понад сто дітей, а незручності можуть виникнути лише в однієї людини, якій належить гараж.

Є в жителів будинків мрія — посадити дерева і квіти у дворі. Але ж не на залізобетонних трубах їх вирощувати!

Одеса.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.