Як відомо, битва за столицю для БЮТ і особисто для її лідера Юлії Тимошенко закінчилася плачевно. Уперше вони зазнали поразки. І доволі серйозної. Учора міська виборча комісія планувала оголосити остаточні результати дочасних столичних перегонів. На них і БЮТ, і його представник на посаду міського голови Олександр Турчинов посіли друге місце, значно відставши від своїх конкурентів, яких вони нещадно критикували.

Однак проблеми для прем’єра на цьому не закінчилися. Лише в середу вона змогла нарешті прокоментувати рішення Конституційного Суду, який минулої п’ятниці відновив дію законів, зупинених законом про державний бюджет. Зрозуміло, що державна казна може не витримати всіх пільгових навантажень. Однак варто згадати: коли парламент затверджував фінансову конституцію країни, уряд обіцяв до 1 березня подати до Верховної Ради зміни до нього. І в новому законопроекті врахувати свої помилки. Але... Завтра вже буде 1 червня, а такий законопроект народним обранцям з уряду ще й досі не надійшов.

Уряд вважає, що це рішення пов’язано з майбутнім переформатуванням коаліції. Про таке на своїй прес-конференції заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Мовляв, на Банковій виношують подібні плани. Однак Президент Віктор Ющенко в Канаді зреагував на його заяву: демократична коаліція буде працювати. І нагадав, що ніхто з політичних сил, які утворили коаліцію, відповідальності не знімав. А відтак треба мати мужність відповідати за обіцянки.

А вчора відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому мали обговорити економічну ситуацію в країні. Тим паче що занепокоєння високими темпами інфляції залишається. Але уряд, окрім слів, не демонструє жодних механізмів для її приборкання. Дехто з аналітиків висловлює переконання, що зростання цін у поточному році може становити 30 відсотків. До речі, в жодній із пострадянських країн таких темпів знецінення національної валюти цього року не було зафіксовано.

Окрім того, кримінальні справи, порушені проти міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, а також проти народного депутата Андрія Портнова, свідчать, що битва за столицю — пролог до чергового протистояння. У четвер прем’єр Юлія Тимошенко навіть провела півдня в Генеральній прокуратурі. Щоправда, не повідомляється, з яких причин.

Володимир КОРОЛЮК.