Споживчий ринок у червні засвідчить умовну стабілізацію цін, спричинену, як на мене, поєднанням трьох фундаментальних чинників — лібералізацією імпорту продовольчих товарів, сезонним зниженням цін на продукцію рослинництва, зміцненням курсу гривні до американського долара.

Бензин (високооктановий) — подорожчання середніх роздрібних цін на 5 відсотків, до 6,5 гривні за літр. Дизпальне — 25 відсотків, до 7,2 гривні за літр.

Зміцнення курсу гривні стримуватиме подорожчання нафтопродуктів, що має позитивно позначитися і на динаміці споживчих цін на продовольчу групу товарів. Однак благотворний вплив ревальвації нівелюватимуть обмежені можливості Кременчуцького НПЗ, позбавленого російської сировини. Тому вартість дизпального переважатиме ціни на високооктановий бензин аналогічно до тенденцій європейського ринку і почасти через скорочення імпортних надходжень дизпального з Казахстану. Проте, з огляду на низьке ввізне мито чергового цінового шоку у червні, від чого застерігають експерти, як на мене, не станеться. Шанси мінімізувати зростання світових цін в уряду значно більші, ніж у першому кварталі цього року.

Борошно (найбільш уживані сорти) — подорожчання 1 відсоток.

Ринок і надалі працюватиме в рамках жорстких адміністративних обмежень. Окрім цього оптимістичний прогноз на червень зумовлює стабілізація світових цін на зерно у травні і той факт, що істотно зросла питома вага виробників, які працюють з позитивною рентабельністю. Позитивний вплив на червневу динаміку споживчих цін справлять оптимістичні прогнози щодо врожайності цього року та прийняті у травні сотівські законопроекти, спрямовані на зниження мита на продукти харчування та обмеження максимальних торговельних надбавок.

ХлІб білий, першого сорту, формовий — подорожчання на 2 відсотки, до 5 копійок на кілограмі. Хліб житній — подорожчання на 3 відсотки, до 7 копійок на кілограмі.

Ціни на хліб і хлібобулочні вироби утримаються на рівні травня, зростання на величину статистичної похибки зумовить незначне подорожчання транспортних послуг і борошна у травні. Я припускаю, що чимало виробників ухилятиметься від фіксації справжніх обсягів виробництва з наміром мінімізувати сплату податків.

М’ясо — подорожчання на 3 відсотки. Свиняче — до 5 гривень на кілограмі, ялове — до 5 гривень на кілограмі.

Масштаб цін на м’ясо залежатиме не тільки від вартості зерна і комбікормів, а й від обсягу завезеного на пільгових умовах імпорту. Пропозиція завезеного в країну м’яса не дає підстав для передумов до його істотнішого подорожчання на споживчому ринку. Однак існує висока ймовірність того, що цього місяця ми почуємо від контрольних органів про нові зловживання у торгівлі м’ясопродуктами.

Цукор — подорожчання на 1 відсоток, до 3,8 гривні за кілограм.

Торговельні мережі будуть дотримуватися домовленостей з урядом щодо стримування роздрібних цін, тож незначне подорожчання (на 2—3 гривні за кілограм) спостерігатиметься тільки на продовольчих ринках. Якщо в деяких регіонах виникне бажання підняти ціни з тим, щоб відшкодувати збитки минулорічного сезону, це не призведе до серйозних цінових коливань, бо уряд попередить їх товарними інтервенціями.

Інформацiя до роздумiв:

Різке подорожчання дизпального здатне спричинити опосередкований вплив, активізувавши зростання цін на борошно, цукор, масло та ін., про що заявляють експерти. Поза тим до форс-мажору не дійде, оскільки очікування високого врожаю — не менш істотний чинник. До того ж уряд ще має в запасі низку запобіжних заходів фіскального характеру, як, наприклад, реалізація пального аграріям за фіксованими цінами через відшкодування з бюджету ринкової різниці. Поза усім, найбільший вплив на вартість нафтопродуктів матиме зниження офіційного курсу гривні до американської валюти, а справжні проблеми з вартістю дизпального можуть постати під час збирання врожаю.

Олiя — подешевшання на 5 відсотків, до 9,5 гривні за літр.

Попри розширення експортних можливостей, виробників олії на ринку Євросоюзу чекають жорсткі обмеження. Через це усе літо на споживачів очікує широка пропозиція і поступове зниження цін на цей продукт.

Крупи — подешевшання на 5 відсотків (гречка — на 20 копійок на кілограмі).

Помірне зростання цін на крупи у травні (зокрема, на гречку) припиниться з початком літа і зміною структури споживання на користь більш поживної та дешевої продукції. Далі здешевлення стане інерційним.

Овочi та фрукти — здешевлення на 20 відсотків.

Ціни на фрукти стабілізуються так само різко, як вони подорожчали у травні. Овочі дешевшатимуть у міру насичення ринку продукцією приватних домогосподарств.

Інформацiя до роздумiв:

Аналітики відомої інвестиційної компанії «Драгон Капітал» пов’язують уповільнення темпів споживчих цін в Україні з очікуванням гарного врожаю зернових. За їхнім прогнозом, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу країни цього року сягне 12,6 мільярда доларів США, але його майже перекриють прямі іноземні інвестиції (11,2 млрд. дол.). Експерти вважають, що пріоритетом в економічній політиці Нацбанку з наступного року стане зростаючий дисбаланс у зовнішньому секторі, тобто — зростання дефіциту в зовнішній торгівлі і від’ємного сальдо поточного рахунку. Останнє закладатиме передумови для послаблення гривні.

АлкогольнІ напоЇ — коньяк подорожчає на 10 відсотків, вино — на 8, горілка — на 3 відсотки.

Вартість алкоголю, зокрема коньяків, зростатиме до кінця року, оскільки до цього призведе підвищення акцизних зборів більш як утричі за рік. На думку генерального директора групи компаній «Союз-Віктан» Андрія Охлопкова, це сприятиме зростанню цінової диференціації між коньяком і горілкою, як між заможними і бідними. А подорожчання вина зумовить низьке мито на якісні імпортні напої, яким споживачі віддаватимуть перевагу перед вітчизняними.

Молоко i молокопродукти — подешевшання на 5 відсотків.

На зниження цін вказують і низькі закупівельні ціни, і дедалі жорсткіша конкуренція між потужними виробниками молочної продукції, і, зрештою, падіння виторгу в роздрібній мережі, яка, за деякими спостереженнями, не впоралася з різким подорожчанням навесні і почала повертати виробникам нереалізовану продукцію.

Транспорт — подорожчання 5 відсотків.

Я припускаю, що великий обсяг пільгових категорій пасажирів та весняне подорожчання бензину надихне окремих власників маршрутних таксі на протести з приводу «економічно необгрунтованих» тарифів, однак це не знайде належної підтримки в органах місцевої влади. Поза тим, суттєвого скорочення пільгових категорій пасажирів можна очікувати зі змінами до Держбюджету-2008. Так само я виходжу з того, що уряд обмежиться підвищенням цін на пасажирські перевезення залізницею 5 відсотками. Тож незначного подорожчання транспортних послуг не уникнути.

Інформацiя до роздумiв:

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко вважає, що спішно прийнятий парламентом Закон України «Про регулювання окремих соціально-значущих продуктів харчування» загрожує роздрібній торгівлі нечуваною кризою. На його переконання, зарегульованість роздрібних цін, як передбачається у законопроекті, руйнує технологічний ланцюг «фермер-переробка-доставка-реалізація», спричиняє збиткову діяльність торговельних мереж у сегменті продукції з питомою вагою у 20—40 відсотків.

Житлово-комунальнi послуги — подорожчання 10 відсотків.

Я виходжу з того, що регіональна влада продовжить приводити у відповідність з економічними критеріями тарифи на тепло- і водопостачання. Проте на прямолінійне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги уряд до осені не наважиться. Принаймні до того моменту, як завершить переговори з Газпромом.

Офiцiйний курс — 4,855 гривні за долар США.

Прямо скажу, економічного підгрунтя травневої ревальвації недостатньо, щоб її виправдати. Недарма вона спантеличила багатьох фінансових експертів, які співчувають зараз комбанкам, перед якими постала реальна загроза подорожчання ресурсів на внутрішньому ринку, а також промисловим підприємствам базових галузей економіки, які відтепер вимушені кредитуватися хіба що в банках з іноземним капіталом. Нагадаю, мій курсовий прогноз на травень не справдився, але, я вважаю, що офіційна корекція валютного курсу максимум через півроку відгукнеться девальвацією гривні. Втім, так само вважають і деякі експерти в Нацбанку.

Сергій ВЛАД.