Відтепер відмова депутата Верховної Ради АРК, місцевої ради увійти до фракції партії або блоку, за списками яких він був обраний, або вихід з цієї фракції є підставою для відкликання депутата. Крім того, підставою для відкликання депутата, обраного за партійним списком, є також його перехід в іншу фракцію.

Повну відповідність Конституції цих положень закону про внесення змін до деяких законів України щодо статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад підтвердив учора своїм рішенням КС, визнавши конституційними положення даного закону щодо дострокового позбавлення повноважень депутатів місцевих рад та АРК вищими органами партії (блоку).

КС все-таки визнав неконституційним положення про надання права вищому керівному органу політичної партії (виборчого блоку політичних партій) ухвалювати рішення стосовно відкликання депутата Верховної Ради АРК, місцевої ради за виборчим списком відповідної організації, за яким він був обраний депутатом ради, з «інших підстав, встановлених вищим керівним органом політичної партії (виборчого блоку політичних партій)».