У Верховній Раді України за пропозицією Інституту законодавства Верховної Ради України під егідою Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України за підтримки Програми сприяння парламенту України (ПСПУ) та Представництва Фонду Фрідріха Еберта в Україні проходив семінар завідувачів секретаріатів комітетів Верховної Ради України, що став заключним у серії семінарів, присвячених актуальним питанням розширення доступу громадян до законотворчого процесу.

Секретар Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України В’ячеслав Коваль, заступник керівника апарату Верховної Ради України Юрій Ясенчук, директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко наголосили, що важливою особливістю зазначених семінарів стала їхня практична результативність, розробка за пропозиціями учасників семінару конкретних заходів, спрямованих на ресурсне, в т. ч. матеріально-технічне, забезпечення відкритості роботи комітетів українського парламенту, підвищення ефективності роботи апарату, його взаємодії з депутатським корпусом.

Увагу учасників семінару привернув, зокрема, досвід роботи з громадськістю в німецькому Бундестазі, розкритий у повідомленні доктора Фердінанда Бітца — директора Бюро організації роботи комітетів апарату німецького Бундестагу, підхід до слухань у комітетах як до основного механізму залучення громадських організацій, експертів до співпраці з парламентом, розкритий у повідомленні Едуарда Рахімкулова — співдиректора Програми сприяння парламенту України.

Про особливості та перспективи організації роботи з громадськістю в комітетах Верховної Ради України йшлося у виступах Андрія Снігача — завідувача секретаріату Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, народного депутата України ІІ, ІІІ скликань; Леоніда Сукненка — завідувача секретаріату Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації; Бориса Беспалого — народного депутата України ІІІ, ІV, V скликань; Олександра Карпенка — головного наукового консультанта Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України, кандидата юридичних наук.

Проблеми роботи українського парламенту в системі політичної комунікації та в контексті культури парламентаризму було порушено у виступах Юрія Ганжурова — керівника Видавництва Верховної Ради України, доктора політичних наук та Алли Погорєлової — головного консультанта Інституту законодавства Верховної Ради України, кандидата філософських наук, доцента.

Учасники семінару висловилися на адресу директора Програми сприяння парламенту України п. Елеонори Валентайн та керівника Представництва Фонду Фрідріха Еберта в Україні доктора Штефана Хробота щодо доцільності продовження плідного співробітництва комітетів Верховної Ради України із зазначеними організаціями, поглиблення вивчення світового, в т. ч. європейського досвіду роботи із громадськістю в парламенті, підвищення на цій основі якості законотворчої роботи.

За результатами зацікавленого обговорення було вироблено відповідні пропозиції, які направлені на розгляд керівництву апарату Верховної Ради України.