Одещина - Якби ще зарплату платили вчасно...

Як заявив голова Одеської облдержадміністрації Микола Сердюк, у населених пунктах регіону нині найнижчі в Україні ціни на основні продукти харчування. Стабільними залишаються ціни на хліб із пшеничного борошна вищого та першого сортів, гречану крупу, молоко, сметану, вершкове масло.

А в ряді випадків, сказав Микола Сердюк, спостерігається зниження середнього рівня цін, а саме: на сир жирністю 9%, курячі яйця, цукор, рафіновану олію. Цього вдалося досягти, за його словами, завдяки запровадженню граничних розмірів торговельної надбавки (не більше 15 %) і підписання меморандуму з власниками супермаркетів про заморожування цін на продукти.

За даними Держкомстату, рівень інфляції в Одеській області — найвищий в Україні, він становив у квітні 16,1%. Зростання цін у квітні становило 3 %, а заробітна плата збільшилась на 4,2 %.

Разом з тим лишається високою заборгованість з виплати заробітної плати, вона досягла майже 26 мільйонів гривень, а працівники 87 підприємств не одержують її вчасно.

В’ячеслав Воронков.

Чернiгiвщина - Морква стала «золотою»

Якщо порівняти ціни на головні продовольчі товари наприкінці квітня цього року з нинішніми, то можна зробити висновок, що їх зростання у Чернігівській області призупинилося. У квітні середня вартість кілограма свинини становила 33,64 гривні, сала — 16 гривень, курки — 16,5 гривні, яловичини — 28,10 гривні, крупи гречаної — 5,31 гривні. Практично те ж саме маємо і в травні — хіба що вартість яловичини знизилася на гривню, а курятина подорожчала на 32 копійки.

Така ж тенденція і з цукром та хлібом. А літр молока буквально за тиждень подешевшав на 15 копійок. У середньому його продають за 3,54 гривні (однак тримається ціна і 2,95 гривні).

Дещо інша ситуація з овочами. Якщо ціни на огірки опустилися вже до 6 гривень, помідорів — до 15, то, наприклад, морква в Чернігові стала рекордно «золотою». На ринках її продають по 10—11 гривень за кілограм. Це при тому, що ще у квітні її можна було купити за 6.

Щоправда, продовольчий ринок регіону ще належним чином, здається, не відреагував на досить істотне підвищення вартості пального... За статистичними даними, порівняно з березнем 2007 року середній номінальний рівень зарплати чернігівців збільшився майже на половину (42,9%), але реально вона (з урахуванням підвищення споживчих цін та сплачених податків) зросла лише на 14,1%.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Донеччина -  Рекордсмени — бензин, крупи і курятина

Одним з найбільших цінових сюрпризів травня для мешканців Донецької області стало подорожчання круп: зокрема, кілограм рису тепер продається за 8,20—8,50 гривні. В Державній інспекції з контролю за цінами в області це пояснюють тим, що вартість крупи одночасно піднялася в чотирьох великих торгівельних підприємствах, які займають 22 відсотки ринку. Зокрема, в одній із мереж супермаркетів рис подорожчав на 46 відсотків після того, як оптовий посередник відповідно підняв ціни. За супермаркетами потягнувся і ринок.

На цьому фоні підвищення середньої оптово-відпускної ціни на хліб на 1—2 відсотки, а роздрібної — на 1,5—4,5 відсотка видається гуманним кроком. Причиною здорожчання хліба виробники називають подорожчання борошна в основних оптових постачальників. Хоча протягом квітня і травня хлібопекарні підприємства асоціації «Донбасхліб» отримували борошно з державного резерву за цінами, нижчими від ринкових, зниження кінцевої вартості хліба не сталося. Завдяки дешевшому борошну хлібопекарні підприємства трохи знизили збитковість виробництва.

Триває подорожчання інших продуктів харчування: вершкового масла, ковбас, курятини. Цінники на останню за десять днів травня змінилися в бік збільшення на 4,4 відсотка. Причому, як відзначають в Держінспекції з контролю за цінами, роздрібна ціна зросла виключно за рахунок зростання торговельної надбавки з 10 до 15 відсотків при незмінній ціні закупівлі у виробника.

У середньому на 20 відсотків проти початку року зросла ціна на нафтопродукти. Бензин А-92 в обласному центрі можна придбати за 5 гривень 85 копійок, А-95 — за 6,30—6,50, дизельне паливо — в середньому по 6 гривень 30 копійок.

Ліна КУЩ.