Учора Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк зустрівся з виконавчим директором Світового банку від регіональної групи країн Германом Вайфельсом (який є куратором 13 країн, до яких входить і Україна).

Сторони обговорили економічну ситуацію у світі та подальші перспективи і потенціал України. Зокрема, Герман Вайфельс зазначив: «Зараз світ стоїть перед трьома найбільшими кризами: фінансовою, енергетичною та продовольчою. Тому Україна на сьогодні має неабиякий шанс стати важливим гравцем на світовій арені. На мою думку, Україні треба найбільше уваги приділити розвиткові сільського господарства. Ви маєте створити гарні умови для розвитку українського агросектору для його нормального функціонування та швидкого розвитку». Виконавчий директор Світового банку від регіональної групи країн висловив низку пропозицій керівництву української держави. Зокрема, створити відповідні умови для залучення інвестицій в агропромисловий комплекс. «Сільське господарство це правильний напрямок для України, і ви потребуєте інституційних перетворень у цій галузі», — зазначив Герман Вайфельс.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк підтвердив слова пана Вайфельса і додав, що «Україна це країна неймовірних можливостей. Але політична криза стає на заваді нормального розвитку держави. Утім, я сподіваюся на достойне розв’язання такої ситуації і досягнення стабільності». За словами керівника парламенту, «світова продовольча криза була непередбачуваною, але це шанс для України, і ми мусимо ним скористатися». Водночас, Арсеній Яценюк наголосив на необхідності донесення цієї інформації до українського уряду і за допомогою Світового банку. «Адже зараз уряд веде політичну боротьбу, а не займається реформами економіки для використання шансу, що виник».

Також Арсеній Яценюк та Герман Вайфельс обговорили і енергетичні питання. Користуючись нагодою, Голова Верховної Ради розповів та подарував виконавчому директору Світового банку від регіональної групи країн Герману Вайфельсу свою книгу «Банківська таємниця часів Помаранчевої революції». Сторони обговорили реалізацію спільної програми фонду Арсенія Яценюка «Опен Юкрейн» та Світового банку: «Дослідження трудової міграції на базі домогосподарств України—2008» (метою проекту є дослідження реального обсягу трудової міграції в Україні. Завдання проекту: отримання репрезентативної інформації щодо соціально-економічних та демографічних характеристик трудових мігрантів в Україні, проведення пілотного дослідження населення з питань трудової міграції, розробка спеціального програмного забезпечення, проведення тренінгів для інтерв’юерів та операторів).

Прес-секретар

Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.