Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко заявив, що Україні вже зараз необхідно готуватися до виведення Чорноморського флоту Росії зі своєї території, щоб завершити цей процес до 2017 року. «Те, що треба готуватися до виведення ЧФ, щоб воно завершилось до 2017 року, — це факт, — сказав він в інтерв’ю журналістам. — Так само є фактом те, що неможливо цю роботу організувати за рік чи за два».

На думку А. Гриценка, зараз важко сказати, потрібно для початку цього процесу ухвалювати відповідний закон чи достатньо рішення уряду. Але, за словами голови комітету, у разі необхідності ухвалення такого закону, Комітет з питань нацбезпеки і оборони долучиться до його розробки. Щодо можливих наслідків від такої ініціативи з боку України у відносинах з Російською Федерацією, Анатолій Гриценко наголосив: «Україна — це самостійна держава, вона сама буде визначати, які закони і коли їй приймати».

* * *

Комітет з питань правосуддя рекомендував парламенту направити на доопрацювання законопроект «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо оскарження правових актів)». Як повідомляє інформаційне управління Верховної Ради, пропонується внести зміни до низки статей кодексу, які стосуються предметної і територіальної підсудності адміністративних справ, забезпечення адміністративного позову, а також особливостей оскарження рішень Вищого адміністративного суду України у справах щодо оскарження постанов Верховної Ради, указів і розпоряджень Президента України, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів. Депутати висловили низку зауважень до законопроекту. Зокрема, на думку парламентаріїв, запропоновані зміни, якими запроваджується неможливість перегляду судових рішень Вищим адміністративним судом України у справах щодо оскарження всіх правових актів Верховної Ради, Президента України, Кабінету Міністрів можуть призвести до обмеження прав громадян при оскарженні ними правових актів індивідуальної дії.

* * *

Комітет з питань європейської інтеграції рекомендував парламентові ухвалити проект закону про газ (метан) вугільних родовищ. Законопроектом визначаються правові, економічні, екологічні та організаційні засади діяльності у сфері геологічного вивчення газу (метану) вугільних родовищ, його видобування та вилучення під час дегазації і подальшого використання. На засіданні зазначалось, що законопроект не суперечить загальній спрямованості Європейського Союзу на надання державної допомоги виробникам і постачальникам електроенергії, виробленої з метану залишених вугільних шахт.

* * *

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує парламенту направити на повторне перше читання законопроект про корпоратизацію комунальних підприємств, що провадять діяльність у сфері водо-, теплопостачання та водовідведення. Під час обговорення голова комітету Володимир Рибак, зокрема, зазначив, що реалізація законодавчої ініціативи створить умови для залучення приватних інвестицій на комунальні підприємства водо-, теплопостачання та водовідведення, що надасть можливість їм працювати та удосконалити управління.