Робоча поїздка Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка складалася не з парадних зустрічей, участі в презентаціях і прийомах, а в напруженій роботі. Зустріч Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка з депутатами Одеської обласної ради і головами районних рад тривала в режимі розмови однодумців. Арсеній Петрович, який свого часу працював першим заступником голови Одеської обласної державної адміністрації, добре знає ситуацію в сільському господарстві, промисловості, транспорті регіону. На всі запитання, які ставили депутати обласної ради, було отримано чіткі аргументовані відповіді.

Голова Южненської міської ради Володимир Новацький нарікав на те, що під час перебування в місті Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко запевняла, що від приватизації Одеського припортового заводу місто Южне одержить два відсотки, а Одеська область — один відсоток. Пізніше з’ясувалося, що таких цифр, утім, як і сум, і самої приватизації не передбачається.

Про приватизацію припортового заводу Арсеній Яценюк заявив, що він виступає проти латання дірок у бюджеті за рахунок продажу державної власності.

— Перш ніж щось продавати, треба все ретельно продумати, щоб не повторилася ситуація з «Криворіжсталлю», що був проданий за одну суму, а зараз дає набагато більше прибутку. Коли все продамо, що робитимемо далі? Адже проблеми існуватимуть завжди», — наголосив Арсеній Яценюк.

На його думку, до питання про приватизацію ОПЗ необхідно підходити системно. Системність підходу полягає в визначенні переліку об’єктів. Які не підлягають приватизації і тих, які необхідно передавати у приватні руки, бо вони не потрібні державі. Кошти від приватизації повинні йти не на підвищення соціальних виплат, а на капіталізацію підприємств. Ці кошти мають витрачатися на інфраструктуру, дороги, інженерні мережі, тобто все те, що потім служитиме державі. Ну а ті об’єкти, що дають дохід і дорожчають з кожним днем, не повинні продаватися ні в якому разі.

Арсеній Яценюк вручив групі, затверджених Верховною Радою, суддів посвідчення про їхню приналежність до суддівського корпусу.

Ну а найдинамічніша, часом дотепна і невимушена розмова відбулася в Голови Верховної Ради під час його зустрічі з професорсько-викладацьким складом Одеського національного університету імені І. І. Мечникова.

Арсеній Петрович презентував викладачам і студентам свою книгу «Банківська таємниця часів помаранчевої революції». Він висловив студентам трохи незвичайні, прямо скажемо, непопулярні пропозиції. Приміром, на думку Арсенія Яценюка, право на одержання стипендії від держави можуть мати тільки певні категорії студентів (сироти, інваліди). А всі інші, на його погляд, повинні вже в студентські роки працювати і заробляти.

— Питання це дискусійне, — сказав Арсеній Петрович, — але воно має, на мій погляд, право на життя.

Відзначив Голова Верховної Ради ще одну особливість вищої освіти в Україні. Через систему держзамовлень на навчання студентів витрачаються величезні кошти, а згодом випускники вузів не можуть працевлаштуватися через відсутність вакансій на ринку праці. Зміни в системі вищої освіти вкрай необхідні. Йдеться про сучасне технічне забезпечення вузів, про уніфікації освіти щодо європейських норм.

Відповідаючи на запитання про можливості запровадження державної атестації у вигляді тестів, Арсеній Яценюк пожартував, що він сам, хоч і здобув дві вищі освіти, зміг би, певно, відповісти тільки на 40 відсотків запитань. «Ну а якщо серйозно, — сказав він, — то тести — це тільки один з елементів системи і сам по собі цей елемент нічого не змінить».

Приємною несподіванкою для Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка стало рішення вченої ради Одеського національного університету про присвоєння йому звання почесного доктора. Він і тут не стримався від жартів — «Якщо несподівано не буде роботи в парламенті, працевлаштуюся в університеті хоча б завідувачем кафедри».

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.