Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк виступає проти кардинальної зміни державного ладу в Україні. Про це А. Яценюк заявив, виступаючи у середу на нараді з представниками органів місцевого самоврядування Одеської області.

Водночас Голова Верховної Ради України наполягає на «завершенні політичної реформи у формі парламентсько-президентської республіки». За його словами, «перший крок зроблений, тепер треба зробити другий, а саме: змінити повноваження місцевих адміністрацій, передати виконкоми місцевим радам і надати адміністраціям наглядові функції».

«Тільки після того, як проживемо багато років у цій системі координат, тоді зможемо говорити про те, хто яку республіку хоче. Конституція не може мінятися кожен рік», — зазначив А. Яценюк.

Голова Верховної Ради України також вважає, що наразі не на часі і питання адміністративно-територіальної реформи.

«Навіть якщо ми сьогодні приймемо геніальну адміністративно-територіальну реформу, виникає ціла низка проблем. Через поляризацію українського політичного істеблішменту нема кому виконувати цю реформу. Ми її розпочнемо, а буде те саме, що у 2005 році», — пояснив він.

***

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк переконаний, що зняття мораторію на продаж землі має супроводжуватися цілою низкою обмежень.

Виступаючи у середу на нараді з представниками органів місцевого самоврядування Одеської області, А. Яценюк зазначив, що відповідні обмеження мають бути закріплені на законодавчому рівні. «Я вважаю, той, хто володітиме землею, той володітиме і державою. І я змушений погодитись, що земля сьогодні в Україні є не тільки економічною категорією, земля — предмет впливу на долю української держави», — сказав він.

Тому, за словами А. Яценюка, по-перше, має бути запроваджена норма про заборону нерезидентам володіти землею сільськогосподарського призначення.

По-друге, сказав Голова Верховної Ради України, держава повинна бути агентом і не допускати можливості спекуляцій на земельному ринку. По-третє, земля повинна мати цільове призначення. «За використання землі за нецільовим призначенням держава повинна мати право відповідним чином позбавляти власника його земельної ділянки», — підкреслив він.

А. Яценюк зазначив, що, незважаючи на мораторій, «іде скупка землі». «Через судові рішення нотаріусів формується нова каста українських олігархів... Ми знімемо мораторій, а продавати нічого. Тому чітке законодавче обмеження прав власності на землю — це те, на чому я обов’язково наполягатиму в парламенті», — зазначив він.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.