Як повідомляв раніше «Голос України», уряд жорстко розкритикував рішення КС, яке було оприлюднено два дні тому.

Нагадаємо, що Прем’єр-міністр звинуватила КСУ в ухваленні замовного політичного рішення щодо змін до держбюджету. Крім того, на її думку, в змінах до Конституції необхідно передбачити інший механізм формування Конституційного Суду.

В свою чергу, Голова Конституційного Суду України А. Стрижак провів брифінг, на якому ще раз нагадав, що згідно з Конституцією України рішення КС є обов’язковими для виконання, є остаточними і оскарженню не підлягають.

«Ми не можемо вступати в полеміку і коментувати слова політиків. Наголошую: КСУ не потребує ні схвалення, ні інших коментарів з боку політиків... а посадові особи повинні виконувати вирішення КСУ, а не коментувати його», — сказав Андрій Стрижак.

Він також наголосив, що своїм рішенням КС не звузив соціальні гарантії громадян, а навпаки — їх розширив. «Конституційний Суд України всі ці зміни (у закони про соціальні гарантії, внесені Законом про держбюджет на 2008 рік) визнав неконституційними. Не можна законом про державний бюджет вносити зміни до законів. Це повинні робити окремі закони».

Відповідно до Конституції України та Бюджетного кодексу визначено, що держбюджетом мають встановлюватися тільки доходи та видатки держави на загальносуспільні потреби, а тому закон про державний бюджет не може скасовувати чи змінювати обсяг прав, обов’язків, пільг, компенсацій і гарантій, передбачених іншими законами України.

У зв’язку з цим КС дійшов висновку, що зупинення законом про державний бюджет України дії інших законів щодо надання пільг, компенсацій і гарантій, внесення змін до інших законів України, встановлення іншого (додаткового) правового регулювання відносин, ніж передбачено законами України, не відповідає окремим положенням Конституції України.

Богдан ЛАВРЕНЮК.