Скасувати у 2008 році обов’язкову вимогу проходження зовнішнього незалежного оцінювання випускників для вступу до вищих навчальних закладів передбачає проект постанови, яку вніс на розгляд парламенту народний депутат України Ігор Шаров (фракція блоку Литвина).

Автор аргументує свою ініціативу конституційним правом громадян на рівний доступ до вищої освіти та проблемами, що виникли під час проведення тестування учнів випускних класів та випускників минулих років. Проект постанови, зокрема, передбачає скасувати у 2008 році вимогу проходження зовнішнього незалежного оцінювання як обов’язкову умову приймання до вищих навчальних закладів, надавши вступникам право (а не обов’язок) подавати для врахування сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти за результатами оцінювання знань цього року. А Кабінету Міністрів рекомендувати внести зміни до нормативно-правових актів щодо зовнішнього незалежного оцінювання, передбачивши поетапне його запровадження.

І. Шаров наголосив, що ця проблема викликала широкий суспільний резонанс, а тому потребує невідкладного реагування з боку владних структур. «Відсутність належної організаційної, кадрової та методичної підготовки до проведення зовнішнього незалежного оцінювання, недостатня поінформованість учнів випускних класів та випускників минулих років, їхніх батьків і педагогічних працівників про порядок проведення оцінювання, неможливість окремих категорій осіб взяти участь у тестуванні можуть призвести до того, що значну кількість бажаючих здобути вищу освіту буде позбавлено такої можливості», — зазначив народний депутат.

Олександра КУЧЕРЯВА.