Результати громадського моніторингу виконання передвиборних обіцянок партіями і блоками, представники яких були обрані до Тернопільської обласної та районних рад у березні 2006 року, вражають: 99 відсотків пунктів передвиборних програм не виконуються. Вони здебільшого списані із загальних програм партій і блоків, є популістськими і майже не прив’язані до реалій конкретного регіону. Обіцянки «Зробити владу відповідальною, відкритою та підконтрольною інтересам громадян» (блок Костенка—Плюща), «Дії влади — під громадський контроль» (БЮТ), «Селяни отримають кредити на житло» («НУ—НС»), «Ціни на комунальні послуги будуть зменшені вдвічі, якість послуг поліпшиться» (СПУ) залишилися на папері. Депутати практично не впливають на розв’язання економічних, соціальних та інших проблем регіону.

«Пропорційна система виборів, — каже керівник проекту «Тернопілля після виборів. Що змінилося?», в рамках якого відбувався моніторинг, Лариса Римар, — негативно вплинула на можливості громадян та громадських організацій закликати депутатів до відповідальності за свої дії. Важко отримати інформацію, як і за що голосували депутати. У пресі не більше десяти відсотків публікацій, що стосуються діяльності депутатів, ініціюється ними самими, 90 відсотків — це замовні або статті журналістів. Виборці обмежені у спілкуванні із своїми обранцями, громадські приймальні закриті, відпала потреба у звіті депутатів перед тими, хто їх обрав».

Її підтримує голова обласної організації Комітету виборців України Тетяна Тарасенко: «Нова система виборів фактично розірвала зв’язок між депутатами та виборцями, а осередки політичних партій на місцях не взяли на себе функцій таких посередників. У трьох райцентрах області їхніх мешканців запитали, чи знають вони, де розташовані осередки партій та їх громадські приймальні. Позитивно відповіли від 1 до 8 відсотків (залежно від партії) опитаних». Під час моніторингу було проведено бліцопитування. За мажоритарний принцип формування місцевих рад висловилися 75 відсотків респондентів.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.