Найближчою перспективою в діяльності Консультативної ради з питань ювенальної юстиції при Інституті законодавства Верховної Ради України є проведення комітетських слухань, на яких обговорять пропозиції експертів Консультативної ради про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, деяких чинних законів.

На нещодавньому засіданні Консультативної ради експерт ЮНІСЕФ Ден О’Доннелл розповів про аналіз ефективності системи ювенальної юстиції в кількох країнах Східної Європи. Зокрема, раду зацікавив досвід Сербії, де органи влади та суспільство домагаються забезпечення прав дітей, керуючись спеціальним законом про ювенальну юстицію від 2005 р. На засіданні наголошувалося, що в Україні вже протягом декількох років поступово запроваджуються окремі елементи ювенальної юстиції, але найчастіше ситуативно, у рамках пілотних проектів, що підтримуються міжнародними організаціями та фондами.

У свою чергу, голова Консультативної ради, директор Інституту законодавства Верховної Ради, член-кореспондент НАН України О. Копиленко виступив з ініціативою розробки та видання спільно з представництвом

ЮНІСЕФ в Україні «Білої книги» з питань ювенальної юстиції, яка б містила узагальнену інформацію про стан справ у цій сфері в нашій державі, рівень врегульованості комплексу відповідних питань у національному законодавстві, про міжнародно-правові норми та приклади позитивного досвіду функціонування системи ювенальної юстиції в зарубіжних країнах.

Богдан Лавренюк.