В Одесі відбулося засідання консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування й регіонального розвитку.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк у вступному слові, звертаючись до учасників наради, охарактеризував нинішню суспільно-політичну ситуацію в Україні та питання розвитку місцевого самоврядування.

Ніхто не сумнівається в необхідності завершення політичної реформи в країні, сказав Арсеній Петрович, але недавнє рішення Конституційного Суду передбачає нову процедуру голосування за проектом закону 3207. Конституція має об’єднувати, а не роз’єднувати націю, заявив глава Верховної Ради.

Сьогодні на порядок денний виходить земельне питання. Комплекс земельних питань Верховна Рада розгляне найближчої п’ятниці. На тверде переконання Голови Верховної Ради, земля сільськогосподарського призначення не повинна перебувати у власності нерезидентів України. В нас не повинно бути лендлордів. Якщо земля використовується не за призначенням, її слід вилучати.

Учасники наради розглянули два питання: про практику взаємодії органів місцевого самоврядування і виконавчої влади в розвитку транскордонного і міжрегіонального співробітництва і про законодавчі аспекти регіональної політики місцевого самоврядування. Голова Одеської обласної ради Микола Скорик розповів про те, що Одеська область бере активну участь у роботі дев’яти європейських регіональних організацій. Нині область головує в єврорегіоні «Нижній Дунай». Найближчими днями буде підписано договір про економічне та культурне співробітництво з повітом Тулча (Румунія).

Питання транскордонного співробітництва викликали величезний інтерес учасників одеської зустрічі. Зокрема, голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк говорив про те, що досягнуто домовленості з Люблінським воєводством (Польща) про будівництво нового переходу через державний кордон «Збережжя—Адамчуки». Для цих цілей зарезервовано землю, але через повільність центральної виконавчої влади процес створення переходу загальмувався. Заступник голови Луганської обласної ради Євген Харін розповів про те, що Ростовська область Росії і Луганська область підготували документи про створення єврорегіону «Донбас», однак із Міністерства закордонних справ надійшла відповідь, що створення такого єврорегіону поки що передчасне. Як же нам розвивати прикордонну співпрацю? — запитав Євген Харін. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відповів, що неодмінно розбереться з тим, хто підписав такий лист і чому Міністерство закордонних справ перешкоджає процесам євроінтеграції.

У прийнятому на констультативно-дорадчій раді рішенні сказано: вважати пріоритетним питання парламентського контролю за виконанням постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2007—2010 роки».

Бурхлива, жвава дискусія відбулася під час обговорення питання про законодавчі аспекти регіональної політики й місцевого самоврядування. Що хвилює голів обласних рад країни? Це питання державної реєстрації актів місцевого самоврядування, призупинення актів місцевого самоврядування і проекти законів № 31313 від 10 січня 2008 року, який називається «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», та № 31311 від 10 січня 2008 року «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації».

Промовці, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковский, голова Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики Володимир Рибак, а також голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк, голова Київської обласної ради Володимир Майбоженко, віце-президент — виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик, говорили про наболілі проблеми місцевого самоврядування. Зокрема, одностайно негативною була реакція учасників наради на пропозицію Кабінету Міністрів про затвердження типових штатів працівників органів місцевого самоврядування.

Учасники наради погодилися з думкою, щоб як експеримент в одному з регіонів країни провести вибори міського голови в два тури. Було розглянуто питання реанімації адміністративно-територіальної реформи. Сьогодні, на думку учасників наради, необхідно визначитися, яка система виборів до місцевих органів влади потрібна країні. Висловлювалися думки про повернення до мажоритарної системи, про збереження системи виборів на пропорційній основі, про вибори за змішаною системою. Пролунала інформація про те, що у Верховній Раді створено робочу групу з розробки «виборчого кодексу». Учасники наради не підтримали угоду про зменшення кількості депутатів місцевих органів влади.

Після наради Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з представниками місцевого самоврядування Одеської області, з професорсько-викладацьким складом Одеського університету імені Мечникова, а також поспілкувався з учасниками пікету, які протестують проти створення генерального плану Одеси. Арсеній Яценюк дав конкретні вказівки керівництву міста, щоб вони зустрілися з пікетувальниками, вислухали їхні вимоги і знайшли спільну мову.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.