Футбол. Наша увага була прикута до підготовки Євро-2008. Утім, одразу поясню, що мова йде не про фінальні змагання європейського чемпіонату в Австрії та Швейцарії. У нас своє єврозмагання — чемпіонат континенту серед студентів. Його, як уже не раз повідомлялося, у другій половині липня прийматиме Київ.

Торік я побував на такому заході в Римі. Тому весь час хотілося порівнювати римський варіант з київським. І подивитися на арени майбутніх баталій вирушили з технічним делегатом Європейської студентської спортивної асоціації (EUSA) Антонісом Петроу (Кіпр).

Спочатку відвідали національний економічний університет, котрий славиться своїм чудовим спорткомплексом. Велика заслуга в цьому — ректора даного навчального закладу, Героя України академіка Анатолія Павленка. Можете повірити, що в університеті серйозно ставляться до фізкультури і спорту.

А в ролі, так би мовити, екскурсовода у нас був директор фізкультурно-спортивного комплексу «Економіст», заслужений тренер України, заслужений працівник освіти Анатолій Зотов. З того, що ми побачили, можна робити висновок: цей вуз уже сьогодні може легко провести груповий турнір європейського чемпіонату і, якщо знадобиться, фінальний матч.

В адміністративному будинку стадіону є сучасні роздягальні, кімнати для арбітрів і делегатів, сауна, спортзали. Тут під час чемпіонату працюватиме головний прес-центр. Перевіряльник із EUSA побував в університетському готелі, де мешкатимуть учасники, тренери, функціонери. Умови там чудові. Затишні кімнати на дві особи для гравців, із сучасними меблями, телевізором, телефоном, ванною кімнатою. Є кафе, буфет.

Потім наш шлях проліг до протилежної частини міста, до Голосієвого, де в парковій зоні розкинулося казкове містечко науки і студентства — Національний аграрний університет. Його ректор Дмитро Мельничук — також академік і Герой України. Але, на жаль, Дмитро Олексійович був у відрядженні. Однак про цей храм аграрної науки, якому, до речі, виповнюється 110 років, гостям детально розповів перший проректор професор Ігор Ібатуллін.

Професор Валерій Краснов, завідувач кафедри фізичного виховання вузу, ознайомив нас із місцем, де саме відбуватимуться футбольні баталії студентів Європи. Там завершуються оздоблювальні роботи в роздягальнях, душових, суддівських кімнатах. Днями на стадіоні буде встановлено сучасне табло. А на полі, коли ми прибули, останню укатку робив спеціальний механізм. Однак трави там поки що немає. Але то не проблема. «Пиріг» під поле практично готовий. А на нього покладуть природний трав’яний килим, як практикують у цивілізованому футбольному світі.

Затим було знайомство з місцем проживання майбутніх учасників студентського Євро-2008. І тут усе продумано і чудово. А повітря в аграрному університеті таке чисте і п’янке, насичене киснем, що голова обертом іде. Краще місце для футбольних змагань важко придумати.

— І в Ірпіні не гірше, — каже перший віце-президент Всеукраїнської футбольної асоціації студентів, заслужений тренер України Олег Первушкін. — Національний університет Державної податкової служби України розмістився у знаменитій курортній зоні. А умови для проживання і матчів — суперсучасні. Завершували робочий день у Будинку футболу, де наш гість спілкувався з головою Комітету арбітрів ФФУ Віктором Дердом. А вже після цього пан Петроу поділився враженнями від побаченого з кореспондентом «Голосу України».

Студентські містечка, які побачив сьогодні, — чудові. Все тут відповідає найвищим вимогам і для футболістів, і для офіційних осіб. Університети, з котрими ознайомився, мають все необхідне для успішного проведення чемпіонату на найвищому рівні. Так гадаю з кількох причин. Я бачу, що в оргкомітеті зібралися справжні професіонали і здійснюють роботу впевнено. А головне, що їх підтримують в університетах, які прийматимуть чемпіонат. Відтак для турніру віддано все: стадіони, готелі, одне слово, необхідну інфраструктуру...

На знімку: Олег Первушкін (ліворуч) і Антоніс Петроу під час відвідин спорткомплексу економічного університету.

Фото автора.