Відтоді, як упали «стіни», розчинилися заборонні «ворота», а подорожувати стало можливо, куди завгодно, ми намагаємося задовольнити цікавість, вирушаючи за тридев’ять земель. Може, і цього року теж помчала б куди-небудь у Тмутаракань по небачену красу, якби не підвело здоров’я: ноги раптом стали важчати, а хребет, здавалося, не хоче тримати тіло. Київські ескулапи натякнули на мій, «самі розумієте, вік» і, крім списку медикаментів, які слід придбати «тільки в такій-то фірмі», нічого іншого порекомендувати не змогли.

Зате Інтернет запропонував безліч варіантів. Вибрала найдивовижніший: озеро Хевіз. Чому дивовижний? Та тому, що місце зцілення розташоване по сусідству — в Угорщині, за 180 км від Будапешта! Усе інше було справою техніки. Лікувально-оздоровчий готель «Європа Фіт» у курортному містечку Хевіз пропонував не тільки комплекс послуг з урятування від усіляких захворювань з найширшим вибором процедур (від декількох видів масажів, грязьових аплікацій, ванн з електротерапією — до сеансів у салоні краси, занять у тренажерному залі, спеціальної гімнастики в басейнах), а й повноцінний відпочинок. І, зрозуміло, «сеанси» цілющого озера Хевіз.

Озеро, яке «курить»

Навіть коли сіла в літак, ще не дуже вірила, що такі чудеса — зовсім близько. Виявляється, Хевіз — один із найпопулярніших курортів Європи, відвідуваних з XIX століття. Це невелике містечко — за 6 км від міста Кестхей, що на узбережжі озера Балатон. Незважаючи на його близькість, багато туристів вибирають саме Хевіз, де розташоване найбільше в Європі (площа водного плеса — більше 4 га, глибина 38 м) і навіть узимку гаряче озеро з однойменною назвою — у перекладі з угорської буквально «термальна вода». Тому взимку, коли температура повітря знижується, над ним піднімається пара, схожа на серпанок, що робить купання просто неба ще приємнішим. Місцеві жителі кажуть: «Озеро курить...»

Як і тисячу років тому

Це озеро — величезна природна ванна, що наповнюється водою з карстових джерел, вік яких — не одна тисяча років. З підозерної печери діаметром 18 м б’ють два гарячі джерела з температурою води +42° С і +38° С та одне — мінеральне (+17° С), тут же вони перемішуються. Вони викидають 86 млн. літрів води на день, що дає їй можливість оновлюватися кожні два дні, спускаючись по каналах у Балатон.

Гаряча вода, що надходить із джерела, розбиваючись на радіальні струмені, повільно обертається за годинниковою стрілкою. Через таке перемішування у всіх точках озера температура однакова. Оскільки вона дуже висока (взимку в середньому 23—25 градусів, а навесні і влітку — 30—33 градуси), тут практично немає тваринного світу, тільки у верхніх шарах граються маленькі рибки. Рослини — це білі, жовті, фіолетові й рожеві лотоси, завезені близько ста років тому з Індії та Єгипту. В холодні зимові дні над теплою водою утворюється густий туман, а квітучі лотоси справляють незабутнє враження. Озеро оточене 50 гектарами заповідного лісу, що створює особливий цілющий мікроклімат.

Хевіз — єдина у світі природна водойма з унікальним хімічним складом води. Крім її лікувальних властивостей, вона відома ще й цілющими грязями, які залягають на дні. Їх активно використовують у медичних цілях.

Чудодійність води

До Хевізу приїжджають люди з захворюваннями опорно-рухового апарату, пов’язаними з порушенням кровообігу, обміну речовин, поліартритом, остеохондрозом, хронічним запаленням суглобів, нервових закінчень і порушеннями рухів, пов’язаних з ураженням кісткового апарату. А також із радикулітом, подагрою, проблемами шлунково-кишкового тракту. Купальні процедури і грязьові аплікації сприяють лікуванню хребта й гінекологічних захворювань, розладів нервової системи, запалення м’язів, рятують від гострого болю у спині.

У воді нема хвороботворних бактерій, оскільки бактеріальна флора мулу виділяє легкий антибіотик, який їх убиває. Мул — ще одна особливість озера. Ця лікувальна грязь рослинного походження, метровим шаром покриваючи дно водойми, містить безліч мінеральних речовин. Вона має велику теплоємність, тому чудово підходить для лікування. Нейтральна температура води не справляє істотного впливу на кровообіг, тому пацієнт може рухатися й виконувати такі вправи, які в інших умовах були б неможливі.

Але якщо у вас, на щастя, немає жодного з перерахованих захворювань, то в озері варто побувати, по-перше, для їх профілактики. По-друге, щоб відчути чарівну силу води: після такої процедури тіло стає легким, а шкіра — молодою і шовковистою. Тут і справді повіриш у легенди про живу воду...

Валентина ПОЛІЩУК.

На знімках: термальне озеро Хевіз; лікувальна грязь озера рятує від багатьох захворювань.

Фото надано

лікувально-оздоровчим готелем

«Європа Фіт».