Завершилася робота Моніторингового комітету ПАРЄ, члени якого протягом двох днів перебували в країні на запрошення глави українського парламенту Арсенія Яценюка.

Як повідомили в управлінні забезпечення міжпарламентських зв’язків Верховної Ради, засідання проводилося в закритому режимі, без преси. Очікується, висновки оприлюднять не раніше червня, коли почнеться сесія ПАРЄ. Наприкінці роботи Моніторингового комітету його члени зустрічалися із представниками політичних фракцій, представлених у Верховній Раді, для того, щоб побачити ситуацію, яка склалася в країні, очима наших політиків.

Зокрема, представник Партії регіонів Олександр Єфремов назвав цю зустріч «дуже цікавою, різноплановою дискусією». З його слів, обговорювалася низка проблем, починаючи від рівня корупції в державі, закінчуючи кількістю імовірних претендентів на президентську посаду під час наступних виборів. Представників ПАРЄ також цікавили перспективи членства України в Євросоюзі та НАТО, проблеми у стані вітчизняної юстиції. Серед гострих питань були проблеми Чорноморського флоту і зміна повноважень Президента України.

Олександр Єфремов назвав зустріч інформативною, про жодні попередні домовленості чи висновки не йшлося, адже Моніторинговий комітет просто ухвалює рішення. Від нього залежить перспектива переходу нашої країни до пост-моніторингового періоду. Тому дуже важливо, щоб представники комітету мали якомога більше об’єктивної інформації, а також на власні очі могли побачити, що відбувається в державі.

А от лідер КПУ Петро Симоненко повідомив, що не мав чим потішити членів Моніторингового комітету. Він розповів їм про те, що «в Україні корупція проїла всі ешелони влади». На думку політика, це ганебне явище не оминуло й главу держави. Петро Симоненко сказав журналістам, що іноземних гостей насторожила й здивувала його інформація про те, що наш Президент патронує нині газовий бізнес. Мовляв, в Європі таке явище гостро засуджується. Лідер українських комуністів також не промовчав про суперечності, які виникають між представниками влади і суспільством. Він каже, що представники ПАРЄ не зрозуміли, чому, коли було зібрано понад чотири мільйони підписів на проведення референдуму з НАТО, його так і не провели.

— Україна нині торгує дітьми і жінками. Хіба це демократично — сказав, зокрема, Петро Симоненко. — Тому я вважаю, що порушив питання, які представники Парламентської асамблеї повинні знати.

Надія СМІЯН.