Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк висловлюється за необхідність завершення конституційної реформи в частині унормування діяльності органів місцевого самоврядування та виконавчої влади на місцях і вважає за доцільне розробити відповідний проект внесення змін до Основного Закону.

Відкриваючи у середу засідання консультативно-дорадчої ради в Одесі, де Голова Верховної Ради перебуває з робочою поїздкою,

А. Яценюк зазначив, що в Україні назріла необхідність завершення політичної реформи, а саме завершення процедури внесення змін до Конституції, що стосуються унормування діяльності органів місцевого самоврядування та виконавчої влади на місцях. «Мова йде про концептуальну зміну функцій і повноважень обласних державних адміністрацій і про формування виконавчих комітетів при органах місцевого самоврядування. Це і є завершення політреформи на місцевому рівні», — сказав Голова Верховної Ради.

За словами А. Яценюка, законопроект про внесення змін до Конституції України № 3207, який перебуває на розгляді у Верховній Раді України, навряд чи може бути прийнятий парламентом з огляду на неможливість завершення політреформи у відповідності до цього документа.

Голова Верховної Ради вважає, що процес внесення конституційних змін треба починати з самого початку. «Ми маємо перейти до кардинальної зміни функцій і ролі органів місцевого самоврядування та обласних державних адміністрацій. Я особисто виступаю за контрольні та наглядові функції обласних державних адміністрацій і за перехід функцій щодо формування і виконання місцевого бюджету до виконкомів», — зазначив А. Яценюк.

У цьому контексті Голова Верховної Ради наголосив, що політичні сили мають досягти домовленостей, щоб по-новому розпочати процес конституційних змін у цьому питанні. «Треба розпочинати новий діалог у цьому плані», — сказав він.

Прес-секретар

Голови Верховної Ради України.