«Те, проти чого ми протистояли, таки відбулося. Конституційний Суд 22 травня під дуже суттєвим політичним тиском ухвалив рішення про руйнацію всіх дохідних і видаткових механізмів бюджету». На цьому наголосила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на вчорашньому засіданні уряду. Зокрема, за її словами, скасовано акцизні збори на тютюн і спирт, пільговий режим оподаткування на селі, а також все те, що становить соціальний захист для населення, — допомогу при народженні першої, другої та третьої дитини.

Рішення КС, переконана Ю. Тимошенко, свідчить про фактичне створення широкої коаліції. «Я хочу відкритим текстом сказати, що боротьба з урядом з боку де-факто існуючої широкої коаліції на чолі з Президентом досягла апогею. Треба або зупинитися і працювати на Україну або створити між главою держави й Партією регіонів широку коаліцію», — сказала вона.

Прем’єр упевнена: дещо врятувати економічну ситуацію може відновлення доходної частини бюджету. В цьому Ю. Тимошенко збирається переконати й главу держави. За її словами, вона разом з міністром фінансів Віктором Пинзеником поїде до аеропорту зустрічати Віктора Ющенка з Канади, де «переконуватиме його не руйнувати фінансову систему України і підписати закон», — зазначила Юлія Тимошенко.

Йшлося на засіданні уряду й про ревальвацію гривні. Наразі прем’єр відкидає причетність уряду до цього і навіть процитувала конституційну норму про те, що «забезпечення стабільності грошової одиниці є основною функцією Нацбанку».

Вл. інф.