У Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася зустріч з делегацією експертів Комітету Європейської хартії регіональних мов або мов меншин секретаріату Ради Європи. Вони здійснюють моніторинг реалізації хартії в Україні. Голова комітету Ігор Шаров наголосив, що країна послідовно виконує задекларовані наміри щодо євроінтеграції і Європейська хартія регіональних мов або мов меншин була вчасно ратифікована українським парламентом у травні 2003 року. Ратифікація хартії, зауважив І. Шаров, мала призвести до позитивних зрушень, однак нині існує низка гострих проблем юридичного, політичного та економічного характеру, пов’язаних з виконанням хартії. Це сталося певною мірою через неправильне трактування мети і предмету самої хартії, а також через неправильний офіційний переклад тексту документа українською мовою. Але закон про ратифікацію хартії діє і нині Верховна Рада та уряд працюють над розробкою змін до цього закону.

Народні депутати зазначали, що дехто намагається використати хартію задля надання російській мові статусу другої державної. Проте, хартія має захищати всі мови нацменшин, які проживають у державі, без надання привілеїв одній з них. Нерідко ці процеси набувають політичного відтінку — скажімо, нещодавно Донецька міська рада прийняла рішення про заборону відкривати українські дитсадки та школи, щоправда, прокуратура відразу опротестувала це рішення, яке є грубим порушенням прав людини.

Представники делегації Комітету Ради Європи також відзначали, що виконання Україною Європейської хартії відбувається не бездоганно і нерідко проблема її реалізації зводиться лише до проблеми російської мови.

Підсумовуючи дискусію, голова комітету Ігор Шаров наголосив, що в Україні діє Конституція, в якій чітко передбачено, що єдиною державною мовою є українська і треба чітко дотримуватися Основного Закону. За його словами, пересічних українських громадян не дуже турбує мовне питання, адже всі поступово звикають, що мовою усіх офіційних установ є українська, а щоденно спілкуються тією мовою, до якої звикли. А всі пристрасті, зазвичай, підігріваються політиками, особливо перед виборами.

Юліана ШЕВЧУК.

***

Заступник голови Державної податкової адміністрації України Василь Регурецький, заступник міністра фінансів України Денис Фудашкін, голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін під час проведення конференції на тему «Акцизний збір в Україні: шляхи реформування та вдосконалення», організованої Комітетом Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Фото Александа Клименко