Згідно з інформацією голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, представника «НУ—НС» Віктора Бондаря, регіональні показники викликають тривогу та занепокоєння у зв’язку з подальшим загостренням в економічній і соціальній сферах. Так, за січень—квітень ціни на харчі зросли на 21,1 відсотка, на бензин — на 12,9 відсотка, значно подорожчали сфера послуг, транспорт, житло. Посилилися кризові явища й дестабілізуючі процеси, прогресує інфляція тощо.

У промисловості за зазначений період склалася ще сумніша картина — кожне третє підприємство області знизило рівень виробництва. Погіршується ситуація й у банківській сфері. Вартість кредитних ресурсів до кінця року може сягнути 20 відсотків, що практично зробить їх недоступними для виробників. Не забезпечується на відповідному рівні державна підтримка аграрного сектору. Через затримання із змінами до головного кошторису країни, які планувалися ще на березень, майже на півроку загальмувалося ухвалення місцевих бюджетів розвитку. А це ставить під загрозу зриву виконання важливих обласних програм газифікації, водопостачання, розвитку житлово-комунального господарства, медичного обслуговування, соціального захисту населення.

На сесії обласної ради, на якій оприлюднювали ці дані, у виступах депутатів особливо наголошувалося, що не виконуються обіцянки Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, озвучені особисто нею під час перебування на Дніпропетровщині. Досі не виділено з держбюджету майже три мільярди гривень на продовження будівництва метрополітену, об’їзних автомобільних шляхів у обласному центрі, що вкрай необхідно для підготовки до Євро-2012. Водночас Кабміном зменшено фінансування на розвиток транспортної інфраструктури увосьмеро порівняно з минулим роком, а відрахування до держбюджету за чотири місяці удвічі перевищують показники року попереднього.

У прийнятій депутатській заяві, затвердженій рішенням сесії Дніпропетровської обласної ради на адресу керівництва держави та уряду, зазначається, що така політика є вкрай небезпечною та неприпустимою, загрожуючи стабільності держави та кожного регіону, добробуту кожної родини. Держава, суспільство, економіка не повинні бути заручниками політичного протистояння, безвідповідальності та непрофесійності.

Місцеві спостерігачі сходяться в одному: такий регіональний залп депутатських претензій з рідного міста Ю. Тимошенко може означати лише те, що спільні коаліційні дії та компроміси не витримали випробування часом.

Михайло СКОРИК.