Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з членами Моніторингового комітету ПАРЄ, які перебувають в Україні з дводенним візитом на запрошення керівника українського парламенту. Арсеній Яценюк подякував гостям за роботу на благо нашої країни і наголосив на необхідності юридичних оцінок, які надходять з Парламентської асамблеї Ради Європи.

— Ми покладаємося на вашу точку зору щодо ситуації в нашій державі, на ваші рекомендації, що надходять на адресу України, — сказав глава парламенту. — Для нас дуже важливо мати подібну незалежну оцінку. Оцінку того, як наша держава просувається далі, наскільки ефективні наші реформи. Ми цінуємо і дякуємо за зацікавленість процесами в Україні і покладаємо на вас великі сподівання.

У своїй промові Арсеній Яценюк також охарактеризував членам Моніторингового комітету політичну ситуацію в Україні. Зокрема, він розповів про важливість дочасних виборів восени минулого року для подолання політичної кризи в державі.

— Ми мали дочасні вибори, але поки що не досягли політичної стабільності, — зауважив голова Верховної Ради. — Водночас на нинішньому етапі чергові дострокові вибори — не єдиний шлях подолання політичної кризи. Заради стабільності українські політики мають згуртуватися. І це наш шлях молодої демократії, — вважає головний парламентарій.

Відтак, на думку А. Яценюка, нині вітчизняним політикам треба допомогти скласти графік задля досягнення політичної стабільності та певних високих стандартів політичної зрілості.

Глава парламенту подякував членам Моніторингового комітету ПАРЄ за рекомендації щодо змін у вітчизняному виборчому законодавстві і наголосив на необхідності реформування наявної виборчої системи в Україні. А от конституційна реформа, вважає Арсеній Яценюк, нині «використовується політиками як зброя у політичній боротьбі». Він сказав, що Основний Закон — це документ нації, а не політиків.

— Як на мене, немає причин створювати нову Конституцію, — наголосив парламентський голова, — нам лише потрібно внести зміни, які закрили б політичні дірки всередині Основного Закону. Це і буде стабілізація ситуації. А зараз процес конституційної реформи треба призупинити, — вважає А. Яценюк.

Прес-секретар Голови Верховної Ради.

***

Вчора у Верховній Раді пройшло засідання Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків і зобов’язань країнами—членами Ради Європи (Моніторингового комітету). Члени комітету також зустрілися з лідерами депутатських фракцій: Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина, БЮТ, «НУ—НС».

Члени Моніторингового комітету ПАРЄ планують восени цього року відвідати Україну для підготовки доповіді про виконання нашою країною своїх зобов’язань. Про це в перерві засідання комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків і зобов’язань країнами—членами Ради Європи (Моніторингового комітету) повідомила одна із співдоповідачок Сабіна Лойтхойзер-Шнарренбергер.

На знімках: Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк (ліворуч); віце-президент ПАРЄ, голова Моніторингового комітету Сергій Головатий.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.