Депутати Донецької міськради після припису прокурора міста змінили формулювання рішення щодо недопущення планового збільшення україномовних шкіл. Як повідомлялося, минулого тижня сесія міськради дала вказівку управлінню освіти «для задоволення потреб населення м. Донецька в отриманні освіти рідною мовою не припускатися планового збільшення кількості учнів, які навчаються українською, розширення мережі україномовних шкіл і класів; планового збільшення дитячих дошкільних закладів і груп із українською мовою навчання». На думку прокурора міста Олександра Ольмезова, міська рада вийшла за межі повноважень, оскільки назване рішення не відповідає Конституції і законам України.

На позачерговій сесії, яка відбулася у п’ятницю, депутати змінили формулювання, записавши спірний пункт у такій редакції: «Органам місцевого самоврядування приймати рішення у встановленому порядку про відкриття шкіл, класів, дитячих дошкільних закладів і груп, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Донецька, з українською, російською мовами навчання, а також із мовами навчання національних меншин лише за заявами батьків».

Аналогічній «ревізії» піддано рішення щодо визнання міста територією без військово-політичних блоків і військових баз іноземних держав, проти якого також виступила прокуратура. У новому рішенні йдеться вже не про «негативне ставлення міської громади до перспективи перебування на території Донецька військ, інструкторів, інспекторів та інших представників НАТО і інших військово-політичних блоків і перешкоджання спробам їх розташування всіма законними способами», а лише про негативне ставлення депутатів міськради до такої перспективи.

Позачергова сесія міськради також оголосила догану секретарю ради Миколі Левченку «за порушення регламенту Донецької міської ради». Саме з подачі секретаря на попередньому засіданні сесії депутати проголосували за рішення, пізніше оскаржені прокуратурою. Тоді як регламент міськради забороняє приймати рішення, які не відповідають законодавству. Розгляд «персональної справи» Левченка депутати провели в закритому режимі, без присутності журналістів.

Ліна КУЩ.