А без води і ні туди, і...

Водне поло. Київ. ІV міжнародний турнір пам’яті легендарного українського ватерполіста, дворазового олімпійського чемпіона Олексія Баркалова. Росія — Білорусь. 13:7. Україна — Україна (молодіжна). 15:5. Росія — Україна (молодіжна). 15:3. Україна — Білорусь. 9:8. Білорусь —Україна (молодіжна). 6:6. Україна — Росія. 7:8.

Росія — 9 очок, Україна — 6, Білорусь, Україна (молодіжна) — по 1.

Наша національна збірна (тренер Вадим Скуратов), як бачимо, зупинилась у кроці від перемоги в турнірі. Але тішить те, що вона дала справжній бій одному із грандів світового водного поло — росіянам. Українці билися з першої і до останньої миті поєдинку і завершили його в атаці.

Цього року турнір набув додаткової мотивації, тому що вперше в його історії було засновано солідний призовий фонд — 65 тисяч гривень. Левову його частину (50 тисяч) надав знаний у минулому ватерполіст київського «Динамо», а нині відомий бізнесмен Юрій Сидоренко. У підсумку головний приз цього турніру в розмірі 35 тисяч гривень узяли росіяни. Ще три призи по 10 тисяч розділили кращі гравці за версією оргкомітету. Всі особисті нагороди дісталися українцям. Кращим воротарем став Петро Радивилов, кращим оборонцем — Роман Олефіренко, а найкориснішим гравцем турніру — Сергій Рябченко.

Наступного року організатори планують збільшити кількість команд і вірять у подальше зростання збірної України. Однак і Людмила Баркалова (вдова Олексія Степановича), і Вадим Скуратов звертаються до керівництва країни і столиці із закликом побудувати або виділити в Києві басейн, у якому могли б опановувати ватерпольну науку діти, тренуватися столичні команди майстрів і проводити збори національні збірні України. Лише за таких умовах зможе реалізуватися мрія Вадима Скуратова: як і 1996 року в Атланті, знову побачити нашу команду на Олімпіаді 2012 року в Лондоні. А поки що у столиці тренуватися ніде. Тому місцева команда майстрів ВК «Київ» має воду для тренувань лише в нічний час у Броварах...