Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк та заступник Голови Постійного Комітету Всекитайських Зборів народних представників Китайської Народної Республіки Хань Ціде високо оцінюють рівень двосторонніх відносин між Україною та КНР і наголошують на необхідності їх подальшого розвитку та активізації, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Під час зустрічі з Х. Ціде у понеділок А. Яценюк зазначив, що між нашими країнами відбувається «хороший політичний та економічний діалог». Він, зокрема, наголосив на інтенсивному розвитку українсько-китайських відносин на парламентському рівні. Голова Верховної Ради вказав на певний дисбаланс у торговельно-економічних відносинах: наразі експорт з КНР становить більш ніж п’ять мільярдів доларів США, український імпорт — 700 мільйонів доларів США. У свою чергу, заступник Голови Постійного Комітету Всекитайських Зборів народних представників КНР висловив переконання щодо виправлення цієї ситуації спільними зусиллями. Голова Верховної Ради також висловив вдячність китайській стороні за позицію щодо підтримки територіальної цілісності України і гарантії її безпеки. А. Яценюк підтвердив незмінність позиції України стосовно «єдиного, територіально цілісного Китаю».

А. Яценюк від імені українського парламенту висловив щирі співчуття з приводу трагедії у Сичуані. «Ми переконані, що Китай впорається з цим фінансово, але у моральному аспекті це надзвичайно складна ситуація», — сказав він. заступник Голови Постійного Комітету Всекитайських Зборів народних представників КНР висловив вдячність керівництву України за рішення направити Китаю гуманітарну допомогу.

Хань Ціде охарактеризував двосторонні українсько-китайські відносини як «надзвичайно успішні», підкресливши, що їм притаманні «довгострокова стабільність та високий рівень довіри».

Заступник Голови Постійного Комітету Всекитайських Зборів народних представників КНР назвав Україну важливим партнером Китаю у Східноєвропейському регіоні, заявивши, що керівництво КНР підтримує зовнішньополітичний курс України та її зусилля, спрямовані на захист територіальної цілісності та стабільності всередині країни. На його думку, потребують подальшого розвитку та закріплення на законодавчому рівні відносини у сфері автомобільного будівництва, високих технологій, аерокосмічній галузі, культурній, науковій та освітній сферах. Заступник Голови Постійного Комітету Всекитайських Зборів народних представників КНР також вважає за необхідне оптимізувати міжрегіональну співпрацю та розширити двостороннє співробітництво у міжнародних організаціях. Торкаючись парламентської складової двосторонніх відносин, Хань Ціде запропонував Голові Верховної Ради активізувати міжпарламентські контакти як на вищому рівні, так і на рівні комітетів і груп дружби, що, на його думку, сприятиме удосконаленню законодавчої бази наших держав та посиленню контрольних функцій законодавчої гілки влади. Хань Ціде запросив А. Яценюка відвідати КНР з візитом у зручний для нього час.

* * *

Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк також зустрівся з членами Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків і зобов’язань країнами-членами Ради Європи (Моніторингового комітету).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.