Кращого за Циблі місця немає...

Шкода, що життя коротке

Тут не тільки лікують

старі рани, тут молодіють

душею ветерани

Нинішній переможний травень став знаменним для Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни (УДМСЦВВ), розташованого біля села Циблі Переяслав-Хмельницького району Київської області. Нещодавно тут відкрився лікувальний корпус №2. Приміщення, що простояло без ремонту кілька років, тепер сяє європейською красою і свіжістю.

У капітально відремонтованому п’ятиповерховому корпусі, крім терапевтичних відділень, відкрилося офтальмологічне, із двома прекрасно обладнаними операційними. Начмед госпіталю Андрій Пилипенко розповідає, що вже до кінця нинішнього року в цьому відділенні одержать хірургічну допомогу до 500 ветеранів, які страждають на катаракту, глаукому — це найпоширеніші патології зору людей літнього віку.

З введенням в експлуатацію капітально відремонтованого корпусу №2 головний український госпіталь для ветеранів війни може одночасно прийняти на лікування 600 осіб. На варті здоров’я колишніх фронтовиків стоять 65 лікарів різних спеціальностей (25 з яких мають вищу категорію, двоє — кандидати медичних наук), 213 медсестер, 202 молодші медсестри і 280 працівники технічних служб. Ця багатопрофільна медична установа — єдина в країні, де щорічно лікується більш як дев’ять тисяч ветеранів війни з різних регіонів України. Стаціонарна допомога надається в 11 лікувальних відділеннях різного профілю.

Пацієнтів літнього віку тут лікують за методиками, розробленими у тісному співробітництві з Інститутом геронтології, Національною медичною академією післядипломної освіти (НМАПО). Госпіталь є клінічною базою кафедри геріатрії

НМАПО. Його фахівці беруть активну участь у розробці програм з поліпшення медичного обслуговування ветеранів війни. Тут налагоджені тісні зв’язки з Комітетом Верховної Ради України у справах пенсіонерів та інвалідів, Міністерством праці та соціальної політики, радою Всеукраїнської організації ветеранів війни.

Директор Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни, кандидат медичних наук Юрій Гриненко з задоволенням відзначає, що головний госпіталь країни за підсумками минулого року був профінансований на 100 відсотків. Якщо торік на одного пацієнта на день було передбачено 30 гривень (14 — на харчування, 16 — на медикаменти), то в нинішньому вже 75 гривень. І ветерани відразу це відчули: щодня в їхньому меню, крім традиційних страв, — салати зі свіжих овочів, фрукти, соки. У лікуванні пацієнтів використовуються сучасні, часто дуже дорогі, медикаменти. Важко переоцінити внесок у справу оздоровлення ветеранів війни й адміністрації Переяслав-Хмельницького району Київської області, безперебійно поставляє для госпіталю за доступними цінами молоко, м’ясо, овочі, продукти птахівництва з господарств району.

Міністр охорони здоров’я Василь Князевич, який приїжджав на свято Перемоги в Циблі, передав 10 нових телевізорів для корпусу №2, пообіцявши при цьому, що в найближчому майбутньому в усіх трьох корпусах госпіталю телевізори і холодильники будуть у кожній палаті, а не по одному на поверх, як зараз. Голова Баришівської райдержадміністрації Київської області Сергій Васильковський подарував госпіталеві ноутбук. А якщо кожна область України подарує УДМСЦВВ хоча б один потужний сучасний пилосос, то в коридорах лікувальних корпусів і в палатах не зустрінеш санітарку з віником у руках.

Абсолютно всі ветерани війни, що побували тут хоча б один раз, вважають, що кращого за госпіталь у Циблях місця немає. Шкода, що життя коротке...

Світлана КАЛИНОВСЬКА.

Циблі

Переяслав-Хмельницького району

Київської області.