Звичайно, сьогодні говорити про остаточні результати столичних виборів ще рано. Прогнозується, що територіальна виборча комісія може їх назвати лише в майбутню п’ятницю. Щоправда, і в цьому разі переможцям перегонів радіти ранувато: не виключено (і про це вже говорять і політики, і аналітики), що результати перегонів можуть бути оскаржені в судах.

Але перші підсумки підбити вже можна. Тим більше, що Леонід Черновецький зумів перемогти зі значною перевагою, як і блок його імені. І не кого-небудь, а БЮТ, лідер якого очолила виборчий список, хоча й обіймає сьогодні посаду Прем’єр-міністра країни. Поразки зазнав і її соратник, перший віце-прем’єр Олександр Турчинов. З другого боку, можна говорити про повне фіаско блоку «Наша Україна—Народна самооборона» і його лідера, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Адже, за попередніми даними, блок не потрапляє до Київради. Впадає в око і низький результат Партії регіонів та їхнього претендента на міського голову Василя Горбаля.

Водночас хотілося б звернути увагу на ще кілька обставин, передусім пов’язаних з особою Юлії Тимошенко. Адже ні для кого не секрет, що саме вона ініціювала і наполягла на проведенні дочасних виборів у столиці. Отож не дивно, що ці київські перегони чимало політологів розцінювали як своєрідний «праймеріз» — проміжні президентські вибори. Тим більше, що після приходу на посаду керівника уряду Юлія Володимирівна зробила кілька популістських кроків. Зокрема, розпочалася виплата знецінених заощаджень колишнього Ощадбанку СРСР. Щоправда, прем’єрський популізм обернувся для громадян країни прискоренням інфляційних процесів.

Ще один побічний доказ того, що дострокові вибори у столиці мали стати репетицією президентських: відсутність єдиного кандидата від «помаранчевих». Тим більше, що лише один з них, Віталій Кличко, мав свій стабільний електорат у Києві. Однак... БЮТ відмовився підтримувати його кандидатуру і підтримав свого. А тому результат політичної сили прем’єра та Олександра Турчинова аналітики розцінюють як поразку, що може мати серйозні наслідки для політичного майбутнього Юлії Володимирівни. Аналітики прогнозують невдовзі і втечу з бютівського корабля як політиків, так і спонсорів, які розраховували закріпитися на командних висотах.

Не краща ситуація і для НУНС. Поразка на столичних виборах може стати початком кінця цієї політичної сили, до народження якої був причетний Президент Віктор Ющенко. Проте на цих перегонах, на відміну від дочасних парламентських, глава держави виразно дистанціювався від НУНСу і не захотів випробовувати свій рейтинг і авторитет.

Тривожний дзвінок пролунав і для регіоналів. Їхній результат у Києві значно скромніший, аніж на дочасних парламентських виборах.

Дострокові вибори у столиці дали значну поживу. І не тільки для політиків. Насправді передусім для політтехнологів, які будували кампанії своїх клієнтів на деклараціях і голому популізмі. Схоже, приходить пора фахівців-прагматиків, а не тих, хто звик малювати красиві фантики.

Володимир КОРОЛЮК.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.