Чи завжди правий орендар?

У Новій Каховці, що на Херсонщині, — чергова акція протесту. Місцеві підприємці оголосили безстрокову голодовку. Утім, їхні вимоги не знайшли підтримки ні під час прокурорської перевірки, ні під час розгляду справи в Господарському суді.

Попередній протест підприємців вилився в перекриття руху транспорту поблизу Каховської ГЕС на автотрасі Одеса—Маріуполь. І хоча самих протестувальників виявилася значно менше, ніж було заявлено в попередженні про акцію, проте правоохоронців, залучених для дотримання порядку, на греблі, зібралося чимало. До мітингувальників прибули керуючий справами Новокаховського міськвиконкому Ігор Литвин та заступник міського голови Артур Григор’єв. Міського голови Володимира Коваленка на той час у місті не було — вирішував у столиці питання газопостачання міста.

— Ми торгуємо на території виробничої бази ВАТ «Херсоноблагробуд» і на робочих площах звели капітальні споруди магазинів, тож вимагаємо тепер, щоб їх узаконили і землю під будівлями передали нам, — пояснює причини голодовки приватний підприємець Василь Подрєз, який очолив створену нещодавно «Спілку захисту підприємців». — Категорично не згодні з позицією міської ради, не згодні також і з рішенням Господарського суду, котрий визнав наші споруди самовільними.

— Але ж коли ВАТ укладало угоду з підприємцями про оренду своїх виробничих об’єктів, мова йшла лише про тимчасові споруди: намети, контейнери. Усі підприємці були попереджені, до того ж у заявах вони писали, що в разі розірвання договору зобов’язуються демонтувати будь-які облаштовані споруди, — заперечує йому голова правління ВАТ «Херсоноблагробуд», депутат Новокаховської міськради Анатолій Подофа, показуючи заяву того-таки Василя Подрєза, де підприємець власноруч написав: «Прошу виділити мені бетонний майданчик під встановлення вагона. У разі розірвання угоди зобов’язуюсь його демонтувати».

Декілька років тому міська влада та ВАТ «Херсоноблагробуд», зважаючи на ситуацію в місті, коли люди не мали роботи, вирішили надати виробничі об’єкти в оренду для облаштування там складів, торговельних точок тощо, — коментує ситуацію міський голова Володимир Коваленко. — Нині тут орендарями є близько 250 осіб. Угоди не мають тривалого терміну, час від часу вони переукладаються, але щоразу в них обумовлюється встановлення тільки тимчасових споруд.

Окремі ж підприємці, незважаючи на попередження звели капітальні, навіть двоповерхові магазини, без належних дозволів, без відведення земельних ділянок. Тепер вони відмовляються платити, як раніше, орендну плату, оскільки вважають, що торгують уже не на об’єктах «Херсоноблагробуду», а у своїх власних приміщеннях. Водночас вимагають від міської ради визнати за ними право власності й виділити землю, а свої вимоги обґрунтовують тим, що витратились на капітальне будівництво і що земля під будівлями належить громаді, отже, і їм як її членам.

Тим часом Господарський суд, куди звернувся Василь Подрєз з вимогою узаконити магазин, визнав будівлі самочинно зведеними й такими, що підлягають знесенню. До того ж за рахунок особи, яка їх збудувала.

Перевіряли заяви підприємців і в міській прокуратурі. Але для внесення документів прокурорського реагування щодо ВАТ «Херсоноблагробуд» прокурор не побачив підстав: підприємець укладав з ВАТ договір на оренду бетонного майданчика, про її забудову мова не йшла.

То як вирішити конфлікт? Над цим думають і в міській раді, і в правлінні ВАТ. Директор Анатолій Подофа пропонує декілька варіантів, навіть викупити збудовані магазини в підприємців, повернувши їм усі витрати.

Однак він змушений попередити і Василя Подрєза, і ще кількох підприємців про можливість розірвання договору оренди, оскільки ті порушують його умови — вже декілька місяців не сплачують орендну плату. Натомість нашвидкуруч створена Спілка захисту підприємців, куди увійшли півтора десятка осіб, влаштовує гучні акції, не знаходячи, до слова, підтримки в решти орендарів. «Ми готові йти на компроміс, — запевняє Анатолій Подофа, — але винятково шляхом дотримання законів, а не під тиском шантажу».