Номінантом від Чернігівщини у всеукраїнському проекті «Сім природних чудес України», який проходить за сприяння фонду Миколи Томенка «Справедлива країна», представлено річку Десну

Відмінність Десни від інших українських річок народний депутат України Микола Томенко (на знімку) пояснює тим, що у районі Новгорода-Сіверського «Десна не є урбанізованою. (Справді, для нашої поїздки річкою знайшовся лише один катер, що зміг узяти на борт близько 20 чоловік. — Авт.) Тут люди, як за древніх часів, на дерев’яних човнах ловлять рибу. Великі нерозорані луки, де нема котеджів чи ще якоїсь біди... Весною Десна розливається аж до території Росії. З туристичної точки зору привабливий також відреставрований новгород-сіверський Свято-Преображенський монастир, з оглядового майданчика якого видно весь весняний розлив, і Ріка». Тож саме деснянську територію поблизу Новгорода-Сіверського Чернігівський оргкомітет вирішив представити у програмі «Сім природних чудес».

Розказувати про чудеса — невдячна справа. Це справді краще побачити. Прозора прохолода деснянської води, розлитої на безліч рукавів і заплав, лагідний блиск листя дерев і луків на її берегах, де неквапливо пасуться коні та корови; дерев’яні човни і гуси з гусенятами, що неспішно перепливають з одного берега на другий. Над кронами кучерявих дерев — старовинна дерев’яна церква, побудована без жодного гвіздка, і темно-зелені бані білого монастиря. Годинна прогулянка Десною — і ти вже не метушливий і знервований міський житель, а ладен любити весь світ і бути щасливим без причини, як у дитинстві.

«Так багато краси марно проходить мимо наших очей. Але сідаймо ще раз у вербові човни, прошу вас», — каже Олександр Довженко у «Зачарованій Десні» .

Анастасія СИРОТКІНА.

Фото автора.